Hållbar marksanering
I samarbete med Mittuniversitetet genomförs nu ett forkningsprojekt för hållbara‑ och klimatneutrala strategier för sanering av PAH‑förorenade jordar.
För att främja en hållbar stadsutveckling utforskar vi i samarbete med Mittuniversitetet, naturbaserade och klimatneutrala lösningar för sanering av förorenad mark. Forkningsprojektet heter SUNDSREM.
Sundsvalls historia som industristad har inneburit stor påverkan på vår miljö
Med sin långa industriella historia har Sundsvall haft många fördelar av en stark skogsindustri tillsammans med Sveriges största aluminiumsmältverk. Dessa verksamheter har under lång tid även påverkat mark i Sundsvalls närhet genom utsläpp av främst PAH. De långvariga miljöeffekterna, framför allt från PAH, utgör en risk för folkhälsan och är en viktig aspekt för kommunens framtida utveckling när mark behöver tas i anspråk. Sundsvalls utvecklingsvision, Sundsvalls Väg Framåt, syftar till att skapa 5 000 nya jobb till 2030 och understryker vikten av ren och säker mark för att möjliggöra utveckling av infrastruktur, bostäder och samhällsservice. Hanteringen av förorenade jordar i stadsmiljö är avgörande för att uppnå detta mål, i enlighet med kommunens miljöstrategi och klimatneutralitetsmål.
Forskningssamarbetet skapar nya möjligheter för hållbar utveckling
I samarbete med Mittuniversitetet strävar vi efter att utveckla hållbara, naturbaserade lösningar för effektiv sanering av förorenad jord. Projektet fokuserar på att minimera deponering av förorenad jord samtidigt som växthusgasutsläpp begränsas och en cirkulär användning av material främjas. En förstudie tas fram som ett första steg och undersöker användningen av kompostering och biokol som metoder för att sanera PAH-förorenad jord. Dessa metoder syftar till att bryta ner organiska föroreningar, potentiellt binda toxiska metaller och lagra kol i behandlad jord. Framgångsrika resultat kan ge oss hållbara strategier för att hantera förorenad jord lokalt och därmed undvika höga ekonomiska och klimatrelaterade kostnader för transport och deponering.
Forskningsprojektet är en viktig del i att uppnå kommunens klimat- och miljömål
Initiativet ligger i linje med Europeiska unionens nya markdirektiv och bidrar till kommunens mål för hållbar utveckling inom hälsa, stadsutveckling, ekosystemskydd och utsläppsminskning. För Mittuniversitetet stärker detta projekt dess uppdrag att stödja lokal tillväxt, hållbar stadsplanering samt forskning och innovation inom miljöområdet, samtidigt som det bidrar till arbetstillfällen regionalt och utbildningsprogram inom marksanering.
Läs mer om projektet på Mittuniversitetets webbplats: https://www.miun.se/Forskning/forskningsprojekt/pagaende-forskningsprojekt/sundsrem-hallbara---klimatneutrala-strategier-for-sanering-av-pah-fororenade-jordar/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.