Fukt, mögel och luftkvalitet

Här hittar du information hur du ska gå tillväga om du misstänker att det finns fukt eller mögel i din bostad.

Är du hyresgäst vänder du dig till fastighetsägaren och om du i bostadsrätt kan du vända sig till bostadsrättsföreningen för att få fuktproblemen undersökta.
Om du inte får hjälp av din fastighetsägare eller bostadsrättsförening kan du kontakta oss på miljökontoret, kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan. Vi kan då göra en bedömning av problemet. Vid behov kan vi uppmana den ansvariga att utreda ärendet och utföra nödvändiga åtgärder.

Använd gärna vår blankett för att anmäla störningar:

Följande saker kan orsaka fuktskador:

  • Rör som läcker
  • Otäta skarvar i våtrumsmatta
  • Otät fuktspärr bakom kakel i badrum eller läckage från tak.

Att tänka på

  • En bra ventilation hjälper till att transportera bort fukten.

Fukt ger förutsättningar för att mögel och bakterier ska kunna tillväxa. Kvalster trivs också bättre i fuktig miljö. Bygg- och inredningsmaterial i bostaden kan också börja avge fler oönskade ämnen. Därför kan din hälsa påverkas negativt.

Exempel på problem som kan uppstå är återkommande luftvägsinfektioner, väsande andning och astmatiska besvär. Även irritation i näsa och ögon samt trötthet och huvudvärk kan förkomma. Personer med allergier, astma eller känsliga luftvägar och slemhinnor samt barn och ungdomar kan känna av besvären mer än andra.

Mer information

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida.

Kontakt

Miljökontoret

060-19 11 90

Sundsvalls kommun
851 85 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.