Nu är det klart – grattis till årets kultur- och idrottsstipendiater

Årets kultur- och idrottsstipendiater samt 2022-års Lars Ahlin stipendiat är nu utsedda av kultur- och fritidsnämnden.

Ihoprullat papper med ett rött band knutet runt papperet

Foto: Mostphotos

– Att Sundsvall har ett rikt idrotts- och kulturliv är en förutsättning för att staden ska bli attraktiv för inflyttare och för att nå målet om 5000 nya jobb. Därför är det bra att vi i kommunen kan uppmärksamma några av dom människor som är en viktig del i detta., säger Niklas Evaldsson (V), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Presentation av årets kultur- och idrottsstipendiater finns under respektive flik.

Lisa Reiser tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2021 på 12 000 kronor för fortsatt utveckling inom konst- och designområdet.

Lisa Reiser är utbildad formgivare vid Beckmans designhögskola. Lisa har haft arbetsstipendium hos IKEAs designavdelning och blivit uppmärksammad för sin formgivning med glas som skulptur och bruksgods. Efter utbildning och arbete i Stockholm och Småland valde Lisa att flytta tillbaka till Sundsvall och här vill hon nu satsa på att skulptera och formge i nya material.

Arvid Oxelhöjd tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2021 på 12 000 kronor för fortsatt utveckling inom arkitekturområdet.

Arvid Oxelhöjd är född och uppvuxen i Matfors och studerar arkitektur vid Den Kungliga Akademins arkitektskola i Köpenhamn. Inom ramen för sin utbildning arbetar Arvid med att undersöka vad som är signifikant för den norrländska arkitekturen och hur arkitektur, landsbygd och stadsbild kan komma att påverkas av de satsningar som nu förverkligas inom industrin.

Miranda Eriksson tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2021 på 12 000 kronor för fortsatt utveckling inom musikområdet.

Miranda Eriksson är tidigare sångerska i rockbandet Psychedelic Bananas som nådde stor framgång då de representerade Västernorrland i musiktävlingen Live Karusellen. Idag utforskar Miranda jazzen som uttryckssätt och har fått stor uppmärksamhet för sin röst, musikalitet och scennärvaro. Hon planerar nu att söka folkhögskola med jazzinriktning.

Vera Ördell tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2021 på 12 000 kronor för fortsatt utveckling inom musikområdet.

Vera Ördell har som sångerska i det hyllade punkbandet Hårdgnissel gett ut två album och burit Punksvalls fana ut över landet. I år har hon gått vidare och gett ut ett eget soloalbum under namnet Vera Norea och tagit stora musikaliska och estetiska kliv framåt.

Thomas Gathe tilldelas utmärkelsen Hedersomnämnande 2021 för sitt engagemang inom Sundsvalls musikliv.

Thomas Gathe är brasslärare vid Sundsvalls kulturskola och dirigent för Sundsvalls Blåsorkester. Thomas har under sin lärarkarriär vid Sundsvalls kulturskola inspirerat tusentals barn och ungdomar att utöva och älska musik. Thomas har under lång tid haft uppdraget som dirigent åt Sundsvalls blåsorkester och har bidragit till att det finns en blåsorkester i hög klass i Sundsvall. Orkestern har medverkat på musikfestivaler både i Sverige och Europa.

Daniel Waluszewski tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll 2021 på 25 000 kronor för sitt arbete med att utforska Sundsvalls historia och tillgängliggöra den på ett enkelt och intresseväckande sätt där alla kan hitta något som intresserar just dem.

I flera romaner och facklitteratur har Daniel Waluszewski inspirerat och lyft fram händelser och människor ur Sundsvalls historia från forntid till nutid. Den senaste boken, På plats i Sundsvall, är en pedagogisk och lättsam guide till 250 händelser som inträffat i Sundsvallsområdet. Små och stora händelser samsas där läsaren via text och karta inspireras att lära sig mer om Sundsvalls lokalhistoria.

Tommy Schütz tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll 2021 på 25 000 kronor för färdigställande av en dokumentation om Midlanda och flygets historia i Medelpad.

Den första flygningen över Sundsvall gjordes 1911 från ett provisoriskt flygfält vid Åkanten söder om Selångersån. Det skulle dock dröja länge innan flygning blev en mer allmän företeelse. I den lokala flyghistorien hittar vi även egenbyggda flygplan på 30-talet, flygplatsen på Skrängstasjön dit man under andra världskriget flög finska krigsbarn, sportflygets framväxt och den långa mödosamma vägen till det som sedan blev Midlanda flygplats och i dag Sundsvall-Timrå Airport.

Det finns inte någon samlad dokumentation om vare sig Midlanda eller flygets historia i Medelpad. Tommy Schütz initiativ och arbete kommer att ge viktiga delar i det lokala transportväsendets historia och är därför värt att uppmärksammas.

Emma Aicher tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2021 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling.

Emma Aicher tränar och tävlar inom alpin skidåkning. Hon är född och uppvuxen i Sundsvall men studerar för nuvarande på skidgymnasiet i Berchtesgaden i södra Tyskland.

Säsongen 19/20 blev kort. Dels på grund av Corona men framförallt på grund av en knäskada. Ändå hann hon med att prestera mycket bra resultat. Säsongen var, efter att ha klarat av ungdomsåren, den första på “nivå FIS” (internationella skidförbundet). Samtliga tävlingar är öppna för internationella åkare och resultaten sammanfattas till slut i en världsranking. Emma lyckades vinna tre av dessa FIS tävlingar och hamna på pallen på ytterligare en. Dessutom tog hon 1:a platsen och totalsegern i Sverige Cupen. En Cup bestående av 12 tävlingar och cirka 140 deltagare. Sett till hennes ålder befinner Emma sig redan i yppersta världseliten. Vid tidpunkten då hon tyvärr fick bryta säsongen låg hon i hennes årskull på nämnda världsrankingen på 1:a plats i disciplinen slalom och på 13:e plats i storslalomen. Dessutom toppade hon båda listor i Sverige.

Emma presterade redan mycket bra under ungdomsåren. På samtliga stora tävlingar har hon antingen vunnit eller hamnat på pallen. På två svenska mästerskap har hon vunnit sammanlagt 6 guld och 2 silvermedaljer i alla fyra discipliner. Hon vann ifjol också tävlingen ”Alpe Cimbra Childrens Cup” i Italien som även kallas för Ungdoms VM.

Skidsäsongen 2020/21 blev väldigt lyckad. Emma fick erbjudande av det tyska skidförbundet att fortsätta sina gymnasiestudier på ”Eliteschule des Sports” i Berchtesgaden och träna med det tyska juniorlandslaget. Tuffa studier, mycket byråkrati och lite hemlängtan blandades med mycket goda förutsättningar för träning och tävling. Vilket dock sammanlagt ledde till en enorm personlig utveckling och sportsliga framgångar som uttagning och medalj på alpina VM:et i Cortina.

Emma har många mål. Framstående resultat i Europacupens discipliner slalom och storslalom, utveckling i fartdisciplinerna störtlopp och super G, deltagande i Världscupen, kanske ta en medalj på Junior Världsmästerskapet. Och så drömmer hon om OS i Peking.

Jakob Söderqvist tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2021 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling.

Jakob Söderqvist har sedan unga år satsat hårt och målmedvetet på att bli bäst i Sverige inom mountainbike (MTB) cykling. Började som 7-8-åring i den lokala klubben Sundsvallscyklisterna och började för två år sedan på cykelgymnasiet i Falun. Som 16-åring vann han Swe-cup som bestod av 6 nationella tävlingar med landets bästa MTB cyklister i åldern 15-16 år. I augusti i år nådde han äntligen sitt stora mål nämligen att vinna SM guld i OS grenen XCO (cross country olympic), som sistaårsjunior. Jakob tog dessutom dubbla SM guld då han även vann MTB grenen short-track.

Han blev därefter uttagen till både MTB EM i Serbien och till MTB VM i norra Italien. Placerade sig som 33:a i EM men kunde tyvärr inte slutföra VM loppet. Förutom framgångar inom MTB har Jakob även visat sig ha talang och styrkan att nå framgångar i landsvägscykling. Han var nära att vinna SM i linje. Jakob är också inbjuden till att cykla en klassisk tävling vid namn “Paris- Roubaix”, ett professionellt cykellopp och ett av de stora monumenten i cykelsporten som är extra prestigefyllt. Som junior cyklar man 12 mil istället för 26 mil och startar några timmar före den absoluta världseliten.

Ester Lähdet tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2021 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling.

Ester Lähdet tävlar i dans, i stilarna Hip Hop, Disco, Slow och Artistic Balroom och en mängd olika rutiner i dessa stilar. Hon är en av Sveriges bästa inom alla dessa stilar. Hon tävlar även för landslaget internationellt.

På SM 2021 tävlade Ester i SM-klass som junior i samtliga discipliner, i solo, duo och grupp och tog sammanlagt 7 SM-guld, 2 SM-silver och 2 SM-brons. Ester blev uttagen till Svenska landslaget i Hip Hop och representerade Sverige på EM i Polen 2021 och tog 1 EM-guld i Electric Boogie, 4:e plats i hip hop solo, 4:e plats Hip Hop duo.

Ester satsar på all dans hon tränar, Hip Hop, Electric Boogie, Disco, Slow, Engelsk Freestyle, Artistic Ballroom men kanske att Hip Hopen ligger henne varmast om hjärtat. Framtidsplaner är att fortsätta träna och tävla så länge som möjligt och kanske jobba med dans i framtiden.

Erik Hoffman tilldelas Sundsvalls kommuns utmärkelse Ledare för unga 2021 med en symbolisk gåva.

Erik Hoffman älskar brottning och att få barn och ungdomar att utvecklas inom både sporten och som personer. Han lägger all sin tid på att träna framförallt tjejer i brottning och han gör det på ett föredömligt sätt. Han utmanar ständigt atleterna till sportsliga framgångar och han lyckas även väva in vikten av att vara frisk, sköta skolan och att agera som förebilder på exempelvis tävlingar och läger. Han är älskad av barnen tack vare att han är så närvarande i mötet med varje individ, han tar deras idrottande på största allvar utan att lägga någon press på dem.

Varje träning uppmuntrar och berömmer han alla. Varje tävling stöttar han alla i både mot- och medgång. Det här gäller inte bara tjejer i föreningen, han kan lika gärna ge tips eller skoja med en tjej från en annan klubb som de tränat ihop med på något läger. Erik är också tydlig med att aldrig acceptera ett ojuste beteende och visar tydligt hur man ska vara en bra person även utanför brottningshallen.

Trots pandemin har Erik ändå lyckats följa restriktioner och hålla intresset för sporten vid liv. SAIK röner dessutom stora idrottsliga framgångar. Erik tränar främst tjejerna, vilka hör till de bästa brottarna i Sverige. Mycket tack vare Erik har SAIK gått ifrån att ha cirka 5 tjejbrottare till dagens 36 av 100 brottare i föreningen. Det behövs fler ledare som Erik som ser varje individ och som brinner för det hen gör.

Sundsvalls Orienteringsklubb tilldelas Sundsvalls kommuns Hedersomnämnande 2021 med en symbolisk gåva.

Sundsvalls Orienteringsklubb (SOK) erbjuder årligen ”Hitta ut” helt utan kostnad för alla. Kostnadsfri karta delas ut samt en digital tjänst. Det finns 360 checkpoints utsatta i naturen på fantastiska platser i hela Medelpad, många platser är ganska okända för den stora massan. En del kontroller går att nå med cykel, rullstol, barnvagn och rullator, så det passar alla.

Att detta är en succé för friluftsliv i Sundsvall kan statistiken tala för. Under pandemiåret gjorde Hitta ut rekord och ca 4500 registrerade deltagare har till dags datum tillsammans gjort ca 208 000 checkpointregistreringar vilket blir ca 415 000 kilometer. Många deltagare vittnar om ett nyfunnet intresse för natur och friluftsliv och en upplevelse att kunna navigera sig fram till nya platser med hjälp av en karta.

SOK erbjuder Hitta ut helt kostnadsfritt till allmänheten med hjälp av många ideella krafter som brinner för friluftsliv och hjälps åt att arrangera detta. Naturen tillgängliggörs på ett bredare sätt för olika målgrupper och är mycket positivt för folkhälsan i kommunen.

Johan Jönsson tilldelas 2022-års Lars Ahlin-stipendium för sin förmåga att gestalta hela livet, ut till dess existentiella gränssituationer.

Med en ”ahlinsk” livsaptit lyfter Johan Jönsson ofta fram det groteska i den mänskliga tillvaron men också det vackra och kan i sin poesi sägas följa Ahlins uppmaning att sjunga för de dömda.

Johan Jönson är dramatiker och poet, uppvuxen i Njurunda. Han debuterade 1992 på Norstedts med ”Som samplingsdikter”. Det stora genomslaget kom med ”Efter arbetsschema” 2008. Jönson skriver om sina egna erfarenheter inom låglöneyrken inom vården, lantbruk och industri. Han tar alltid outsiderns parti i sina böcker. Det finns en stor energi och kraft i Jönsons böcker som tar med sig läsaren in i en stormvirvlande monolog. Innehållet såväl som textens estetik skapar tillsammans ett intensivt flöde där politik, samhällskritik och människans livsvillkor bildar en sorts autobahn av tankekraft.

Efter genombrottet kom ”Livdikt” (2010) följt av de tre volymerna ”Med. Bort. In” (2012) och ”Mot.vidare. mot” (2014) samt ”Dit. dit. Hään” (2015) .

Hans senaste bok gavs ut 2021; “ProponeisiS : zoembient växelverkansvers : dikternas.” En bok som tar läsaren med i ett intensivt flöde av dödsångest, klasshat, självförakt, kropp och kultursidor.

Johan Jönson är idag en av de mest uppmärksammade och omtalade svenska poeterna. Han bor numer i Stockholm.

Priset är 50 000 kronor samt en plakett utformad av Ulf Linde. Utdelningen av Lars Ahlin stipendiet planeras att äga rum under våren 2021.

Information om stipendier att söka inom kultur och idrott finns på sundsvall.se/fonder-stipendier-utmarkelser

Kontakt

Kultur- och fritidsnämnden
Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur-och fritidsnämnden
Telefon: 073-866 52 88, e-post: niklas.evaldsson@sundsvall.se

Kulturstipendium
Anna Molin, kultursekreterare Sundsvalls museum
Telefon: 070-185 76 99, e-post: anna.molin@sundsvall.se

Stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll
Lena Nygren, enhetschef Sundsvalls museum
Telefon: 070-665 09 66, e-post: lena.nygren@sundsvall.se

Idrottsstipendium
Emelie Isolehto Beijer, handläggare Föreningsbyrån
Telefon: 060-19 15 55, e-post: emelie.isolehto.bejer@sundsvall.se

Lars Ahlin-stipendium
Ulf Johansson, Sundsvalls stadsbibliotek
Telefon: 060-19 18 46, e-post: ulf.lk.johansson@sundsvall.se

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.