Johnas basar över ljusshowen på Lyslördag – lyser upp “stad i ljus”

Nordeahuset, tänd! Stadshuset, tänd! Hirschka huset, tänd!

Kommunens belysningsingenjör Johnas Norberg är dirigent för den elektriska orkester som förvandlar Sundsvall till en stad i ljus på lördag.

Sång, musik, högtidstal – och så förstås den traditionsenliga tändningen av julbelysningen. Den 13 november är det äntligen dags för Lyslördag efter fjolårets pandemiuppehåll.

Artisten Tusse må vara årets musikaliska huvudperson. Men när det gäller ljuset är det kommunens belysningsingenjör Johnas Norberg som spelar förstafiolen.

Strax före halv fem står han beredd bakom scenen på Stora torget i sin varselfärgade jacka och med en kommunikationsradio i ena handen.

När den första refrängen av ”Stad i ljus” börjar ljuda trycker han på en knapp som får lamporna i den stora julgranen att glittra, och kort därefter scenen att flöda i ljus.

För att spektaklet ska bli så häftigt som möjligt har all den vanliga belysningen runt torget släckts.

En man står på huk på Stora torget i Sundsvall och håller i en kontroll. I bakgrunen syns Sundsvalls stadshus.

Nordeahuset, tänd! Stadshuset, tänd! Hirschka huset, tänd. Johnas är kommunens ende belysningsingenjör och är dirigent för den elektriska orkester som förvandlar Sundsvall till en stad i ljus under Lyslördag. Foto: Therése Ny

Med hjälp av kommunikationsradion ger Johnas sedan order till ett tiotal koncentrerade personer som finns utplacerade i de fastigheter som ska kläs i ljus, en efter en.

”Nordea, tänd. Stadshuset, tänd. Hirschka huset, tänd”, säger han, och med tre-fyra sekunders mellanrum börjar fasaderna att glöda.

– Visst känns det lite pirrigt precis innan, men alla vet ju vad vi ska göra. Ett år fick vi visserligen in några helt andra på vår radio men det löste sig då också, säger Johnas när vi får en pratstund med honom inför dagen L.

Han är kommunens ende belysningsingenjör, arbetar på stadsbyggnadskontorets gatuavdelning och har ansvarat för belysningen på det populära arrangemanget sedan han började på Sundsvalls kommun 2010.

–  Så snart byggnaderna är ljussatta tänder vi julbelysningen längs Storgatan för första gången för säsongen, berättar han och pekar upp mot ett av de pampiga stenhusen.

Mellan fasaderna hänger 16 så kallade motiv, exempelvis en stor boll eller vingar, med vardera runt 1 000 ljuskällor.

Köpmangatan pryds av 32 motiv och de övriga kvarteren i Stenstan av ytterligare 34 stycken. Numera är alla lampor av den energisnåla och hållbara led-typen.

– Det tar två veckor att sätta upp allt, så det gäller att börja i tid. På sommaren förvaras allt i två stora containrar hos kommunens underleverantör, säger Johnas.

När musiken och talen klingat av från scenen på Stora torget och från balkongen på Stadshuset fortsätter Lyslördags-aktiviteterna på Olof Palmes torg, några hundra meter längre bort på Storgatan.

– Då tänder vi belysningen på torget och i granen som står där. Och så synkar vi det med att tända upp belysningen på utsiktstornet uppe på Norra Berget. Det är en fin tradition, säger den förväntansfulle belysningsmästaren.

Text: Olof Axelsson
Foto: Therése Ny

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se och Joel Beyer Rankila, joel.rankila@sundsvall.se
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.