Sveriges schlagerdrottning hedrad med staty i Sundsvall

Sundsvallsfödda schlagerkompositören och artisten Kai Gullmar står nu som staty på Storgatan mellan Strandgatan och Landsvägsallén.

Grön staty i stadsmiljö med stort stenhus i bakgrunden

Kai Gullmar står nu som staty vid det nya parkstråket vid Storgatans östra ände mellan Strandgatan och Landsvägsallén. I närheten av statyn, på Storgatan 6, låg Lydia Lax kafé, som drevs av Kai Gullmars mor. Foto: Sundsvalls kommun

Statyn invigdes lördagen den 6 november och vid ceremonin överlämnade Bengt Arne Lindahl från W:6, ett gåvobrev till Sundsvalls kommun som togs emot av Niklas Evaldsson (V), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Det är viktigt att det inte bara är träpatroner och kungar som synliggörs när historian om Sundsvall ska berättas, därför är det glädjande att en av våra mest kända kulturpersonligheter får den uppmärksamhet hon förtjänar, säger Niklas Evaldsson (V), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Under invigningsceremonin sjöng W:6-kören sånger från Kai Gullmars musikskatt och Nils Johan Tjärnlund, författare och ordensarkivarie i W:6, höll tal och berättade om Kai Gullmars uppväxt i Sundsvall och hennes musikarriär.

Konstnären Jörgen Nilsson har skapat statyn som nu är en del av Sundsvalls offentliga konstskatt.

Statyn är en gåva från Ordenssällskapet W:6 i Sundsvall till Sundsvalls kommun. Sundsvallslogen av W:6 är Sundsvalls äldsta ordenssällskap och instiftades 1864. Sällskapets motto är vänskap och välgörenhet. I närheten av statyn, på Storgatan 6, låg Lydia Lax kafé, som drevs av Kai Gullmars mor. På hörnet av Storgatan föddes också Ordenssällskapet W:6 i Sundsvall i augusti 1864.

Om konstnären Jörgen Nilsson

Jörgen Nilsson är född i Mellansel strax utanför Örnsköldsvik. Nilsson har tidigare bland annat gestaltat en staty av skidskytten Magdalena Forsberg, som finns placerad i Ullånger.

Om Kai Gullmar

Kai Gullmar har en unik plats i svensk musikhistoria. Hon var den första kvinnan som komponerade populärmusik och hennes låtar blev en vital del av det svenska musiklivet.

Redan i början av 1930-talet tog Gurli Maria Bergström artistnamnet Kai Gullmar och debuterade både som sångerska och kompositör på skiva. Hennes första inspelade komposition heter Kan du inte sjunga -så vissla! Redan där återfinns hennes utpräglade känsla för melodin. Kai Gullmar skrev flera hundra schlagermelodier, och även filmmusik och barnvisor. Hennes låtskatt är en del av det svenska populärmusikaliska arvet.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.