Under hösten provar fem Sundsvallsfamiljer att leva bilfritt

Lådcykeln är ett riktigt bra färdmedel, men att få ihop jobb- och fritidsresor med busstider är svårare.

Så summerar familjen Persson-Eriksson i Njurundabommen den första tiden som ”bilfri” familj.

– Det är ett roligt projekt där vi kan testa nya vägar för att minska bilresandet, säger mamma Maria Persson, lärare på Nivrenaskolan, som anmälde familjen till kommunens höstsatsning.
Just den här dagen, när Skopets medarbetare kommer på besök, kan ingen påstå att det är bra cykelväder.

En familj cyklar ute i regnet

Familjen Persson-Eriksson i Njurundabommen testar under hösten det bilfria livet i så hög utsträckning som möjligt. Foto: Therese Ny

Regnet strilar ner och höstmörkret kommer tidigt.

– Ibland kan det behövas lite pannben, säger Maria med ett leende.

– Men annars kan jag tycka att det överdrivs att det skulle vara en sådan insats att ta elcykeln i stället för bilen. Folk säger att man är duktig, men det känns bara naturligt att man ska ta sig en kortare sträcka som inom Njurunda.

En familj cyklar ute i regnet

Maria tycker att det kan överdrivs att det skulle vara en sådan insats att ta elcykeln i stället för bilen. Att folk säger att man är duktig. Men att det bara känns naturligt när man ska ta sig en kortare sträcka som inom Njurunda. Foto: Therese Ny

Sedan 1 september är familjen en av fem kommunala testfamiljer som under en tremånaderperiod strävar efter att leva så bilfritt som möjligt. Med inlånad elcykel och ellådcykel samt busskort som ”arsenal” ska Sundsvallsfamiljerna bidra med kunskap och insikter som en del av den kommunala planeringen för ett mer hållbart Sundsvall.

– Jag klarar mig inte utan bil som byggnadsarbetare och ska vi exempelvis till Birsta så behöver vi ta bilen, säger pappa Patrik Eriksson.

– Men det går ändå att göra rätt mycket genom att cykla kortare sträckor och det underlättas också av att det blivit bättre gång- och cykelvägar i området.
Barnen Alma, 10 år, och Ture, 6, bidrar också för att minska bilåkandet. En ambition är att inte bli skjutsad med bil till stallet i Nolby, cirka fem kilometer från hemmet.

– Jag är där nästan varje dag och antingen så cyklar jag själv eller så brukar mamma vara med och springa när jag cyklar, säger Alma Eriksson.

Familjen investerade tidigt i en elcykel och har två sådana med en vana att använda dem i vardagen. Den inlånade ellådcykeln har blivit ett riktigt bra komplement, anser Maria Persson. Däremot tycker hon det är svårt att få busstiderna att passa med familjens behov av transporter. Övriga ”testfamiljer” bor närmare stan så det är ingen överdrift att familjen Persson-Erikssons utmaning är lite tuffare.

– Vi håller kontakt med övriga familjer och projektledare genom en grupp på Internet så den vägen kan vi utbyta erfarenheter och tipsa varandra. Inför projektstart deltog vi också på ett startmöte, säger Maria Persson.

Text: Fredrik Mårtensson
Foto: Therese Ny

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se och Joel Beyer Rankila, joel.rankila@sundsvall.se
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.