Museal satsning på lokalhistoria

På Sundsvalls museum väntar en höst med tydligt avstamp i Sundsvalls lokalhistoria.

Flera röda trådar knyter samman Carpe Lucem – kvinnorna som fångade ljuset, Vykort – sociala medier 100 år före Facebook och För kärlek, rättvisa och fred. I utställningarna lyfts starka kvinnor fram som har bott och verkat i Sundsvall och visar hur bland annat fotografi har bidragit till samhällsutvecklingen. I år firar Sverige 100 år med allmän och lika rösträtt och 100 år av svensk demokrati. Några exempel på innehåll på museet i höst är på temat demokrati: kvinnors kamp, människors röster, skrivande medborgare och feminismen i framkant.

Kvinna och man på gunga

Foto: Okänd. Privat samling. Bildkälla: Sundsvalls museum.

Vi är stolta över att kunna erbjuda tre stora utställningar som alla produceras med våra egna resurser och i en produktion samarbetat med en viktig aktör som Mittuniversitetet, säger Lejla Porovic, enhetschef Kultur, utställningar och program vid Sundsvalls museum.

Tre nya utställningar

 

Carpe Lucem – kvinnorna som fångade ljuset

I Carpe Lucem skildras yrkeslivet hos några av de kvinnor som fångade ljuset, deras möjligheter och utmaningar. Vilka var kvinnorna bakom kameran, de som arbetade i stadens ateljéer och de som reste runt på Medelpads landsbygd? Vad gjorde det möjligt för dem att välja yrket fotograf? I utställningen får besökaren följa med på en tidsresa genom fotografins historia och framväxt, och se fotokonsten göra sitt inträde i det historiska Sundsvall. Tidsresan sträcker sig från 1860 fram till 1950.

Utställningsperiod: 9 oktober 2021 – 9 oktober 2022

Vykort – sociala medier 100 år före Facebook

En utställning om vykortets gyllene tidsålder 1900–1920.
Vykort under 1900-talets första decennier har många likheter med dagens sociala medier. Med hjälp av vykort kunde man både hålla kontakt, hälsa, dejta, gratulera, skicka selfies och groupies. Vykortens historia berättas med vykort ur Sundsvalls museums fotoarkiv och privata brevkortsalbum. I utställningen presenteras också de samhälleliga förutsättningar som möjliggjorde vykortets framgång. Utställningen är framtagen i samarbete med Mittuniversitetet.

Utställningsperiod: 30 oktober 2021 – 24 april 2022

För kärlek, rättvisa och fred

En utställning om författaren och feministen Frida Stéenhoff.
Bosatt i Sundsvall förvärvade överklasskvinnan Frida från Stockholm kunskaper om kärlekens villkor och om kvinnans, barnens och de fattigas bristande rätt i Sverige. Hon drog slutsatser av sina insikter och förde fram dem i dramer och föredrag, som uppmärksammades över hela landet. Fridas historia berättas med porträttfotografier, citat ur skrifter, tidningsartiklar, privata brev och annat arkivmaterial samt fotografier från familjealbum och museets fotoarkiv. Målningar och skrifter av Frida visas i original.

Utställningsperiod: 4 december 2021 – 24 april 2022

Stort intresse för lokalhistoria

Många av museets besökare är intresserade av lokalhistoria och med start i oktober och fram till sommar 2022 får de tillfälle att vandra genom tre utställningar som gör avstamp i lokalhistoria och museets arkiv och samlingar.

Mer information

Besök ”Kommande utställningar” på sundsvall.se/sundsvallsmuseum, där publicerar vi löpande information om kommande tillfälliga utställningar och fasta utställningar.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.