Anders Uddén är körsångaren som leder kultur och fritidsförvaltningen

Klara, gå, färdiga. Det är devisen för Anders Uddén, Sundsvalls nya kultur-och fritidsdirektör.

– Vi måste våga testa lösningar innan de är helt färdiga, säger den körsjungande it-pionjären som vill bygga nya allianser med näringslivet.

Den 1 juni tog Anders Uddén över som direktör för kultur- och fritidsförvaltningen efter Jonas Walker, som numera är kommundirektör.

Anders sitter på en cykelramp på stora torget i Sundsvall. Det är folk och rörelse i bakgrunden.

Anders Uddén är körsångaren som leder kultur och fritidsförvaltningen. Han tog över ansvaret för förvaltningen 1 juni i år. Foto: Therese Ny

De senaste nio åren har Anders Uddén haft motsvarande uppdrag i Söderhamn. Förutom den utmaning som en fyra gånger stor verksamhet innebär lockades Anders Uddén av Sundsvalls framtidstro.

– Målet om 5 000 nya jobb och viljan att sätta Sundsvall tydligare på kartan med event, kultur och friluftsliv känns jättespännande.

Samtidigt efterlyser han ett tydligare samarbete mellan sin förvaltning och andra delar av kommunen, som näringslivsbolaget och bolaget för stadsutveckling.

– Vi har många beröringspunkter och i vissa fall arbetar vi med samma frågor och verksamheter som tangerar varandra och jag ser ett behov av bättre samordning. Här finns en del att jobba med. Vi måste också bli tydligare med hur vi marknadsför oss. I dag är kommunikationen för spretig.

Anders Uddén uppskattar att kultur och fritid, till skillnad från i Söderhamn, är en egen förvaltning.

– Nu sitter jag med i kommunledningen, det ger våra frågor en starkare position, konstaterar Anders Uddén.

Han säger sig inte vara orolig för att kultur och fritid ska skalas bort när behoven av kommunens lagstadgade verksamheter, exempelvis äldreomsorg, ökar.

– Jag känner mig trygg i insikten hur viktigt kultur och friluftsliv är för kropp och knopp. Samtidigt måste förstås även vi jobba för att bli så effektiva som möjligt.

Han passar också på att lyfta fram att upplevelseindustrin, som ofta är beroende av kommunens anläggningar, borde vara med och finansiera anläggningarna i större grad.

– Det behövs ett nytänk och nya allianser där vi hjälps åt med finansieringen, säger Anders Uddén utan att vilja gå in mer i detalj på hur en sådan lösning kan se ut.

Anders Uddén beskriver sig som en lagspelare som inte vill styra skutan själv även om han är dess kapten.

Anders Uddén står på stora torget i Sundsvall och pratar med två invånare. Bakom är Sundsvalls stenstad och människor i rörelse.

Anders Uddén beskriver sig som en lagspelare. Han vill vara en motor som driver förvaltningen. Att det ska märkas att han finns, och samtidigt involvera alla i utvecklingsarbetet. Foto: Therese Ny

– Jag hoppas snarare kunna vara en motor som driver förvaltningen. Jag vill att det ska märkas att jag finns, och samtidigt involvera alla i utvecklingsarbetet. Det är extra viktigt när vi har besparingar att göra.

Att våga testa nya lösningar, och få göra fel, är en förutsättning för att utvecklas, enligt Anders Uddén.

–  Jag gillar devisen: Klara, gå färdiga! Att vi vågar prova innan allt är helt klart. Det ska genomsyra organisationen.

Förutom att han tänker vara mycket ute i verksamheten utlovar han täta, korta möten med sina chefer.

– Jag vill ta tempen ofta, så att man har en chans att reagera i tid.

Anders Uddén hade funderat på att byta jobba några år när han fick chansen att börja på Sundsvalls kommun. Men egentligen var det musik och underhållning i den privata sektorn som var spåret som lockade.

– Men den branschen föll ju ihop när pandemin slog till, säger Anders Uddén och tillägger att han är väldigt nöjd med att vara kvar i den offentliga sektorn.

Musiken går nämligen som en röd tråd i hans liv. Efter gymnasiet började han på en musikutbildning i Falun.

–  Jag hade siktet inställt på att bli professionell trumpetare. Men ganska snart insåg jag att jag passade bättre bakom scenen. Så jag hoppade av och jobbade ett par år som ljudtekniker och turnéledare.

Sedan hade han olika roller på Skattemyndigheten i ungefär 20 år.

– När lågkonjunkturen slog till 1990 dog nöjesbranschen nästan helt och då hoppade jag på en utbildning i skatter och ekonomi och på den vägen hamnade jag i offentlig sektor. Något som jag trivts väldigt bra med.

Under ett par år bodde han i Belgrad där han ingick i ett internationellt team som byggde upp den serbiska skatteupplysningen.

– Jag var en av pionjärerna på Skatteverket när det gäller att göra information tillgänglig digitalt. Det är något som är viktigt även på kultur och fritid. Vi kan göra mycket mer för att förbättra servicen skapa värden för de som inte kan ta del av vår verksamhet på ett traditionellt sätt.

Anders Uddén bor med sin fru och två tonårsbarn i Söderhamn och ser inga problem med att tågpendla.

– Min fru jobbar i Stockholm och det är inte skrivet i sten var vi kommer att bo när barnen slutar gymnasiet nästa år. Sundsvall är förstås ett starkt alternativ, säger han.

När han inte jobbar, är med familjen eller sjunger i kör är han gärna ute i naturen och fiskar eller jagar älg.

– Jag är även befälhavare inom Sjöräddningen. Och så gillar jag att cykla, skruva på gamla bilar och laga mat, säger Anders Uddén.

Text: Olof Axelsson
Foto: Therese Ny

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se och Joel Beyer Rankila, joel.rankila@sundsvall.se
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.