Sundsvalls kommun vill införa jobbgaranti till alla som studerar inom vård- och omsorgsprogrammet

Sundsvall siktar på att skapa 5 000 nya jobb innan 2030. Redan den 15 juni förväntas det beslutas om jobbgaranti i vård- och omsorgsnämnden.

Unga studenter utbildar sig inom vård- och omsorg.

Foto: Pexels

– Elevernas intresse för vård- och omsorgsprogrammet har varit lite svalt, trots att det ger goda chanser både till högre studier och till jobb direkt efter studenten. Att vi som arbetsgivare redan inför gymnasievalet kan garantera eleverna som tar examen ett jobb gör förhoppningsvis att fler ser de fantastiska möjligheterna med att välja den här utbildningen, säger Lisa Tynnemark (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

En av anledningarna bakom förslaget är att det är få unga som väljer vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Detta trots goda möjligheter att få jobb direkt efter examen.

Under det gånga året har det ställts höga krav på vården, samtidigt som fler medborgare i vår kommun blir allt äldre och behoven av välfärdens tjänster ökar. Efterfrågan av personal med rätt kompetens är därför hög vilket nu har lett till att Sundsvalls kommun vill se över möjligheterna till att locka fler till branschen och öka utbildningens attraktivitet genom att garantera en tillsvidareanställning direkt efter examen.

– Det här året med pandemin har verkligen satt fokus på vår verksamhet inom vård och omsorg och vi ser detta som en viktig pusselbit för framtiden då i behöver säkra upp behovet av personal. Ur studenternas perspektiv känns det såklart roligt att kunna erbjuda en jobbgaranti. Det är positivt för alla, säger Mikael Westin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Jobbgarantin kommer efter beslut att gälla från och med de elever som börjar studera under höstterminen nästa år.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.