Snabbtester för Covid-19 håller räddningstjänsten trygg

Ett covid-19-utbrott bland blåljuspersonal skulle kunna få förödande konsekvenser. Därför har Räddningstjänsten Medelpad infört snabbtester.

I en lokal på övningsområdet Fillan, Ljustadalen, pågår febril aktivitet. Eleverna och instruktörerna på den veckolånga grundutbildningen för räddningstjänstpersonal testas för covid-19.

Det tar bara en kvart att få svar, och alla 13 visar sig vara negativa.

– Utan testerna skulle vi behöva lägga sådana här utbildningar på is. Vi kan inte riskera att instruktörerna är smittade när de kommer tillbaka, säger Lars Krantz som är skiftchef på Räddningstjänsten Medelpad.

Covic-19 snabbtester genomförs på två brandmän i ett rum

Rickard Larsson, insatsledare och undersköterska och Helene Moberg, ställföreträdande gruppchef och undersköterska, sköter testerna den här dagen. Foto: Theresé Ny

I mars 2020 aktiverade Räddningstjänsten sin pandemiplan

Alla som har möjlighet ska jobba hemifrån. De omkring 100 operativt heltidsanställda fick färre och längre arbetspass och träffade bara sin egen arbetsgrupp. Ingen flyttades mellan skiften.

Och även om få ur personalen konstaterades ha covid-19 ställde risken för smitta till problem. Rutinen att sjukskriva sig för minsta symptom, ta ett test hos regionen och sedan vänta flera dagar på svar gjorde att frånvaron riskerade att skjuta i höjden.

Claes-Göran Karlsson står framför en garageport vid brandstationen

Claes-Göran Karlsson, ambulanssjuksköterska och deltidsbrandman i Fränsta, är ansvarig för covid-19-testerna på räddningstjänsten. Foto: Therése Ny

Det var då idén om att göra snabbtester började ta form. Claes-Göran Karlsson, ambulanssjuksköterska och deltidsbrandman i Fränsta med erfarenheter av liknande testning, kallades in.

I oktober infördes snabbtesterna. Operativ personal har masstestats, men framför allt görs tester då man misstänker smitta.

– Det sker i dialog med chefen. Den som har lindriga symptom och ska in och jobba får ta ett snabbtest innan skiftet. Och om någon med symptom nyligen jobbat testas hela skiftlaget, säger Lars Krantz.

Efter dialog med smittskyddsexperterna på regionen har man däremot valt att inte testa alla före varje pass.
Hittills har ett tiotal anställda konstaterats vara smittade, varav en testades positiv när hen var i tjänst.
Även om det alltså inte görs rutinmässiga tester inför varje arbetspass innebär arbetssättet en stor trygghet för räddningstjänsten, anser Lars Krantz.

– Tester för 160 kronor styck är en otroligt billig försäkring, säger han.

Text: Olof Axelsson

Covid-19 testning där Rickard Larsson för in testet i näsan på en brandman.

Rickard Larsson, insatsledare och undersköterska genomför testning i en brandmans näsa. Foto: Theresé Ny

 

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se, 072-085 72 11
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.