Ny dörr på Bredsjöstugan

Vem vill inte välkomna sina gäster med en vacker dörr! Nu är den nya ytterdörren äntligen på plats i vackra Bredsjöstugan på Norra Berget.

Trädörr på Bredsjöstugan

Foto: Anna Heed

På med det nya- in med det gamla

För några år sedan utsattes de vackra original dörrarna på Bredsjöstugan dessvärre för skadegörelse. De togs då om hand av Träakademien i Kramfors som lagade dem. Det beslutades då att inte sätta tillbaka dessa originaldörrar där de tidigare suttit.

–Vi har på uppdrag av Sundsvalls kommun tillverkat en ny dörr, med den gamla som förlaga, berättar snickerifabrikören Mats Nordin på Njurunda snickerifabrik. Vi har förändrat lite, bland annat gjort den nya dörren lite tjockare för att öka stabiliteten.

Lås och beslag är nytillverkade i gammal stil och färgsättningen med linoljefärg är gjord av målarmästare Kent Widell. De gamla dörrarna kommer ändå att finnas kvar i Bredsjöstugan, men istället stå skyddade inomhus.

Ytterdörrar

Ytterdörrar har länge varit en viktig del av utsmyckningen på ett hus. Tidens mode och ideal speglade utformningen, vilket gör att dörrar ofta kan berätta en del av husets historia.

Spegeldörr

Bredsjöstugans dörr är en så kallad spegeldörr och består av två smalare dörrar. När två dörrar sitter tillsammans i par kallas det för pardörrar. Att det heter  ”speglar”, betyder inte att det är sådana som går att spegla sig i. De kallas så för att de är utformade med rektangulära och/eller kvadratiska fält, vanligtvis flera, som är upphöjda jämfört med resten av dörren. Dessa fält hålls på plats av lister som sitter som ramar runt ”speglarna”. Dörrtypen kallas också för fyllningsdörrar eller ramverksdörrar.

Spegeldörrar blev vanliga från slutet av 1700-talet, och kunde då vara påkostade med snidade fyllningar och vackra färgsättningar. Ibland sattes också fint arbetade portaler i trä ovanför dörren.

Vill du veta mer om äldre dörrar kan du klicka på denna länk: https://hallahus.se/renovera/entren/porten/

Skogsfinskt område

Bredsjöstugan kommer ifrån Bredsjön i Ljustorp, Timrå kommun. Byn Bredsjön var i början av 1600-talet finnbygd, som odlades av Skogsfinnar. De flyttade från Finland till Sveriges skogstrakter under slutet av 1500-talet och en bit in på 1600- talet.

De kallas för skogsfinnar eftersom det var till skogsområden som de flesta flyttade. Det var ättlingar till dessa finländare som byggde stugan i mitten av 1700-talet.

Vill du veta mer om Skogsfinnar klicka på denna länk: https://www.minoritet.se/

En del av friluftsmuseet

När stugan flyttade till det nystartade friluftsmuseet Fornhemmet på Norra Stadsberget 1909, gjordes huset om för att passa in i museet. Taket ändrades, skorstenarna putsades och fönstren gjordes om och fick luckor. Farstukvisten och dörrarna togs enligt dåtida uppgifter från ett annat hus i samma by.

Idag är Bredsjöstugan en naturligt inslag i den historiska miljön på Norra Berget och en del av friluftsmuseets alla byggnader utplacerade på området. Karta till friluftsmuseet hittar du här.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.