Från svetsare till yrkeslärare – Juha bytte bana mitt i livet

Efter trettio år som svetsare tog Juha Hukkanen klivet in i skolvärlden. Nu har han fått examensbeviset i sin hand och kan stolt titulera sig yrkeslärare.

Juha gick från svetsare till yrkeslärare

Foto: Karolin Hammarstedt

Juha rekommenderar andra som är skickliga i liknande yrken att våga ta steget mot lärarrollen.

– Jag vet att det verkligen finns duktigt folk ute i exempelvis industrin som skulle kunna ta hand om elever och föra olika yrken vidare, säger Juha Hukkanen.

Själv blev Juha nästintill handplockad som yrkeslärare på Industritekniska programmet på Sundsvalls gymnasium. Under de tio sista åren som svetsare i industrin var han handledare åt gymnasieelever och andra i behov av att lära nytt inom svetsning. När industritekniska yrkesprogrammet lockade med nytt jobb blev Juha nyfiken.

– Som person gillar jag att utvecklas och prova nytt. Det är ett variationsrikt arbete, ingen dag är den andra lik. Man blir aldrig fullärd som lärare. Det dyker alltid upp nya grejer att lära sig och det gillar jag, berättar Juha.

Viktigt att kunna skapa relationer

Juha anser att yrkesprogrammet ger många elever en bra möjlighet att ta sig ut i yrkeslivet. Juha lyfter fram relationsskapandet som en viktig faktor för att lyckas i arbetet som lärare. Ibland krävs det mycket för att skapa motivation och ge eleven rätt verktyg att lyckas i sitt skolarbete. Det händer också att man behöver ge det lilla extra för att hjälpa eleven att få skolgången att fungera.

– Vi ser att de relationer vi skapar är viktiga. Flera elever under åren har efter en tid i yrkeslivet kommit tillbaka och hälsat på. Ibland känns det som att jag har flera roller i en – kurator, specialpedagog, yrkeslärare och till och med som extrafarsa, skrattar Juha varmt när han berättar om relationerna han fått till eleverna under åren.

Elever har rätt till kompetenta lärare

Han rekommenderar andra som är nyfikna på yrket att våga testa lärarrollen. Även om det var tufft att sätta sig i skolbänken igen, så anser han att det är viktigt att yrkeslärare är legitimerade.

– Eleverna ska få den kompetens de har rätt till. Därför är det viktigt att läsa in lärarlegitimationen. Det är klart att det inte är enkelt till en början, men det går!

För dig som är intresserad av att lära nytt:

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.