I samarbete med Scenkonst Västernorrland lyfter vi nu ut scenkonsten i det offentliga rummet

I samarbete mellan olika verksamheter väcker nu danskompaniet Norrdans och Teater Västernorrland konstverk och torg till liv på nya sätt.

Från och med 7 maj kommer invånare och besökare i både Sundsvall och flera andra kommuner i norra Sverige kunna ta del av dans och teater på flera olika platser genom att skanna QR-koder i det offentliga rummet.

Idén föddes av Malika Ali som under en av sina dagliga promenader i ett nedstängt Tyskland såg en möjlighet att kombinera fysiska konstverk med samtida dans där offentlig konst får nytt liv. Genom att skanna QR-koder på skyltar i närheten av konstverk kommer danskonstverk att spelas upp som utspelar sig på just den plats som personen befinner sig. I Sundsvall presenteras fyra olika dansverk vid lika många konstverk samt ett ljudverk från Teater Västernorrland.

På det här sättet kan vi placera konsten mitt i medborgarnas vardag och nå dem när de går förbi, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare på Norrdans.

Teaterchefen Kristoffer Berglund var inte sen att haka på konceptet. Med ”Platsen” adderar Teater Västernorrland fyra ljuddramer runt om i länet, varav ett i Sundsvall.

En stor del av vår trogna publik har suttit isolerade det senaste året till följd av pandemin, jag hoppas att dessa upplevelser utomhus utan trängsel kan nå dem, säger Kristoffer.

På Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall mottogs idén med att erbjuda danskonst och ljudverk i den offentliga miljön positivt.

På några av våra belysningsstolpar i centrala Sundsvall bidrar vi nu med att lyfta ut kulturen i stadsrummet. Detta ligger också i linje med vårt fortsatta arbete med konst i stadsutveckling och vårt arbete med att uppfylla målen i den kulturpolitiska strategin som beslutades i kommunfullmäktige 2017, säger Anders Hedenius (S), Stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Norrdans ”Motion Portals” och Teater Västernorrlands ”Platsen” blir viktiga bidrag i målet att tillgängliggöra kulturen för flera medborgare.

Vi vill bidra till en levande stadskärna och har under ett flertal år samarbetat med bland annat kultur- och fritidsförvaltningen för att lyfta ut kulturen i staden. Vi är stolta över detta samarbete med Scenkonst Västernorrland som bjuder kommunens invånare på scenkonst i staden, säger Anders Hedenius.

Stenstansbolaget deltar också i projektet. Den som gör en kulturvandring och tar del av samtliga verk i Stenstan kan få en belöning från Scenkonst Västernorrland.

Här kan du ta del av Motion Portals och Platsen i Sundsvall:

  • Inre hamnen, Nya Hamngatan 15, Motion Portals vid konstverket Mötet
  • Inre hamnen, Nya Hamngatan 19, Motion Portals vid konstverket Gryning
  • Köpmangatan 19, Motion Portals vid konstverket Folkvimmel
  • Gustav Adolfs torg, Motion Portals Kyrkogatan 19, vid Rijkstelefon
  • Vängåvan, Motion Portals
  • Gustav Adolfs torg, Platsen: Stora Torget

 Övriga kommuner som deltar i projektet är Ånge, Örnsköldsvik, Umeå, Östersund, Härnösand och Sollefteå.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.