Lämna sidan snabbt Så döljer du ditt besök på webben

Undvik trängsel på serveringar – så lämnar du synpunkter

Hur många får sitta vid samma bord på serveringar? Sedan 1 mars finns två olika gränser. Använd vår e-tjänst om du har synpunkter på trängsel.

Tipsa om trängsel vid servering

Från och med den 1 mars 2021 gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Råden gör det tydligare vilka åtgärder serveringsställen bör vidta för att förebygga trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19.

Det finns två olika gränser för hur många i ett sällskap som får sitta vid samma bord.

  • Högst fyra personer på serveringar med egen ingång.
  • Högst en person på serveringar utan egen ingång på en handelsplats. Med handelsplats avses butik (livsmedelsbutik, bensinstation), köpcentrum, varuhus och galleria. Undantag för en person per bord görs för barn och andra personer som har behov av stöd.

Större sällskap måste delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Servering av mat och dryck får endast ske mellan klockan 05:00 och 20:30. Endast avhämtning får ske under övriga tider.

Miljökontoret kontrollerar regelbundet trängsel på restauranger och caféer, både på dagtid och sena kvällar. Serveringarna ska bland annat ha koll på att gästerna sitter ned när de äter och dricker, att sällskap kan hålla ett avstånd mellan varandra på minst en meter och att det inte uppstår trängsel vid entréer, kassor eller toaletter.

Har du synpunkter om trängsel på serveringar? Använd då kommunens e-tjänst.

Miljökontoret gör en bedömning av din inskickade synpunkt och om det behövs görs en inspektion på plats. Du kan välja att vara anonym i e-tjänsten, som enbart gäller serveringar. Tjänsten gäller alltså inte trängsel i kollektivtrafiken, butiker och så vidare.

Tipsa om trängsel vid servering

Ung man sitter ensam på café.

Nu finns två olika gränser för hur många som får sitta vid samma bord på serveringar. Foto: Mostphotos

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.