Varning för bedrägerier kopplat till vaccinationer

Bedragare kontaktar äldre personer på olika sätt om vaccination mot covid-19. Det kan ske via telefon, e-post eller genom dörrknackning.

Just nu utnyttjar bedragare att många vill vaccinera sig mot covid-19. Bedragarna riktar ofta in sig på äldre eller andra utsatta personer. De tar kontakt via telefon, genom dörrknackning eller via e-post.

Bedragarna säger att de kommer från regionen, Folkhälsomyndigheten eller kommunen och erbjuder sig att boka in en vaccinationstid åt dig, bara du fyller i ett formulär eller uppger ditt bank-ID.

I de fall Sundsvalls kommuns distriktssköterskor besöker dig som har trygghetslarm eller andra insatser som hemsjukvård eller hemtjänst, så bär de alltid arbetskläder och legitimation. De presenterar sig också som distriktsjuksköterskor från Sundsvalls kommun. Om Sundsvalls kommun ringer till dig och erbjuder vaccinering så sker det endast om vi kan erbjuda dig vaccin med kort varsel. Vi kommer inte att be dig legitimera dig, ange något kontonummer eller fylla i något formulär via telefon.

Den som vill vaccineras ansvarar själv för att boka sin tid när det är dags. Det sker digitalt eller genom att själv ringa ett telefonnummer som vi informerar om när vaccinationerna för de äldre startar. Vi vill poängtera att vaccinationen är frivillig och gratis för alla invånare.

Kom ihåg att:

  • Aldrig använda din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Aldrig lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
  • Kontakta din bank omgående om du drabbas eller misstänker bedrägeri.
  • Polisanmäla bedrägeri eller bedrägeriförsök. Den som utsätts för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök på detta sätt uppmanas att göra en polisanmälan.

Skydda dig från telefonbedrägerier, Polisen

Bedragare påstår att de är från 1177 Vårdguiden, 1177.se/vasternorrland

Dekorativ funktion

Foto: Mostphotos.com

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.