Sundsvalls stadsbibliotek blir romsk läsambassad

Kulturrådet har utsett Sundsvalls stadsbibliotek till romsk läsambassad, tillsammans med ytterligare 16 andra bibliotek i landet.

Man som läser böcker på ett bibliotek

– Jag drömmer om bibliotek där minoriteten romer syns, hörs och känner sig trygga, säger läsambassadören Bagir Kwiek. Foto: Anna von Brömssen

– Jag hoppas att det gör att ännu fler romer hittar till biblioteket,  säger bibliotekarie Kerstin Carlsson som är ansvarig för nationella minoritetsspråk på Sundsvalls stadsbibliotek.

För att bli romsk läsambassad måste man uppfylla vissa kriterier.

– Vi har litteratur på romani chib och litteratur om romernas historia, vi uppmärksammar minnesdagar och vi har ett väldigt bra samarbete med Sundsvalls museum som arrangerar musikföreställningar och gör utställningar för målgruppen. Nyligen visades den fantastiska utställningen Non Grata av fotografen Åke Ericson som fotat romer i Europa, säger Kerstin Carlsson.

Biblioteket samarbetar också med Samantha Selimovic, som läser in böcker på dialekten Romani Chib Arli samt intevjuat romska familjer.

– Vi intervjuade tjugofyra familjer och frågade dem vad de önskade och kunde tänkas vilja ha och använda biblioteket till. Mycket av vad de önskar finns redan, vi måste bli bättre på att berätta det, säger Kerstin Carlsson.

Läsambassadören Bagir Kwiek är själv rom.

– Jag vill uppmuntra biblioteken att vara en arena där romer kan få utforska och upptäcka sin identitet, språk och kultur. Och jag vill att majoritetssamhället blir nyfiket på den rika romska kulturen och litteraturen, säger han.

Kwiek är initiativtagare till utmärkelsen läsambassad.

– Jag tror att det kommer att göra stor skillnad för romerna, att de blir stolta och glada över att det finns en läsambassad i deras område, säger Bagir Kwiek som är Sveriges läsambassadör sedan ett drygt år.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.