Hotell- och Turism programmet startar upp ht -2021

Efter ett uppehåll på 2 år startar Hotell- och Turismprogrammet upp igen på Sundsvalls Gymnasium.

Programmet förändras en del då inriktningar tas bort under sommaren 2021. Många kurser kommer att läsas tillsammans med Restaurang- och Livsmedelsprogrammet i de helt nya lokalerna i Altinska skolan. Detta innebär att utbildningen blir bred och ger stora möjligheter till jobb över hela världen.
– Det känns fantastiskt roligt att vi kan få starta upp igen efter uppehållet. Speciellt när vi har så många och stora hotellkedjor i Sundsvall. Vi har kedjor som Scandic, Elite och Nordic Choice Hotels där efterfrågan på personal kommer att vara stor i framtiden, säger Kia Berg, Rektor på Hotell- och Turismprogrammet på Sundsvalls gymnasium, Hedbergska. Vi vill jobba nära branschen och lyssna in vilka behov de har, så att vi kan utbilda deras framtida anställda. Ett intresse för service och ett intresse av att utvecklas inom en bred bransch är bra saker att ha med sig när man söker. Vi har endast 16 platser på Hotell- och Turismprogrammet per år, så det blir exklusivt att gå hos oss. Det innebär ju även stora möjligheter för de som kommer in, säger Kia Berg.

– Vi på Clarion Hotel Sundsvall ser fram emot ett samarbete där vi kan matcha elevernas utbildning och mål med branschens nya och höga krav. Precis som resterande samhället utvecklas hotellen mot mer teknik, säkerhet, försäljning och upplevelser vilket gör att den kompetens vi behöver inte ser ut som den gjorde för 10 år sedan, berättar Per Keller, Hotelldirektör för Clarion Hotel Sundsvall.

– När man väljer Hotell- och Turismprogrammet, då väljer man chansen till att ha stora valmöjligheter inom hotellbranschen. Du kan göra karriär inom olika typer av roller, jobba utomlands, arbeta med tekniska lösningar eller säkerhetsfrågor. Precis som Per säger, ser behovet av kompetens helt annorlunda ut idag. Vi ser verkligen fram emot att ta emot de nyutbildade eleverna på vårt hotell, säger Ulrica Widmark Norberg , Hotelldirektör på Elite Hotel Knaust.

– Katarina Lenz, Hotelldirektör på Scandic Sundsvall menar att ett tätt samarbete kommer att gynna utbildningen och skapa medvetna och förberedda elever i en föränderlig tid. Det är också viktigt för vår bransch med att vara delaktig i utbildningen genom att få erbjuda eleverna föreläsningar och praktikplatser. Det ger oss möjlighet att attrahera och visa på den bredd vår bransch har och vad vi kan erbjuda vid en anställning.
– Jag ser det omstartade programmet som ett stort lyft för hela vår region. När vi har tagit oss igenom denna pandemi kommer samhället inte att se ut som förut men besöksnäringsbranschen kommer att blomstra. Tillsammans med Region Västernorrland har vi gått med i ett projekt för att stärka besöksnäringen så att turistföretagen ska komma stärkta och långsiktigt hållbara ur pandemin, berättar Anna Borggren, Affärsområdeschef på Näringslivsbolaget.

Rektor för programmet tillsammans med Sundsvalls hotelldirektörer, kommer att ha ett fortsatt samarbete till att börja med under våren, för att göra den nya programstarten så bra som möjligt och rikta fokus på att forma morgondagens serviceproffs inom Besöksnäringen.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.