Nu är det klart vilka som tilldelats årets kultur- och idrottsstipendier

Grattis till årets kultur- och idrottsstipendiater som nu är utsedda av kultur- och fritidsnämnden, Sundsvalls kommun.

Ihoprullat papper med ett rött band knutet runt papperet

Foto: Mostphotos

– Genom våra kultur- och idrottsstipendier vill vi rikta strålkastarljuset på några av de talangfulla människor som finns inom dessa områden. Deras insatser blir desto större i år som varit ett tungt år för både föreningar och utövare på grund av pandemin och dess följdverkningar, säger Niklas Evaldsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Presentation av årets kultur- och idrottsstipendiater 2020 finns under respektive flik.

För utbildning och stöd till främst unga, lovande förmågor inom kulturområdet.

Henrik Jonsson tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium på 20 000 kronor för fortsatt utveckling inom konstområdet.

Henrik Jonsson är född och uppvuxen i Sundsvall, är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Henrik har sedan sin examen 2018 uppmärksammats bland annat genom sin skulpturgrupp ”Storstriden” som visats vid Odenplans tunnelbanestation och sitt deltagande som enda svensk vid en samlingsutställning på Nationalmuseum. I sitt konstnärliga arbete undersöker Henrik konsthistorien genom att ta sig an ikoniska konstverk och förankrar dem i samtiden.

Tove Gulliksson tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium på 15 000 kronor för fortsatt utveckling inom konst- och designområdet.

Tove Gulliksson är född och uppvuxen i Sundsvall och utbildad designer vid Mittuniversitetet och vid konstlinjen på Ålsta folkhögskola. Tove är verksam inom design, konst och kultur i Sundsvall och genom sitt skapande arbetar hon ”lokalproducerat”, både med material från platsen och undersökande kring samhällsutmaningar så som miljöfrågor och hållbarhet. Tove tar sig an det som ”kliar och stör”, just nu med särskilt fokus på vår regions föroreningar.

Fredric Johansson tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium på 15 000 kronor för fortsatt utveckling inom musikområdet.

Fredric Johansson är verksam i Sundsvall som musiker och producent. Efter en tid i Stockholm har han valt att återvända till Västernorrland. Fredric har under de senaste åren arbetat flitigt som musiker och producent, både medverkat som studiomusiker och spelat live med flertalet artister från världens alla hörn. Han satsar nu både som musiker och på att locka artister från olika genres och platser till sin studio i Sundsvall.

Roger Elfström tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll på 25 000 kronor för att i många år ha dokumenterat och målmedvetet samlat och digitaliserat den lokala musiken. Resultatet är en musikskatt som sträcker sig från 1914 till nutid. Den dokumentation och digitalisering som är resultatet av detta arbete är unik och värdefull och bör göras tillgänglig för fler.

Roger Elfström har kartlagt den lokala musikhistorien. Boken ”En Trocadero och fyra sugrör” (utgiven 2001), som var en första dokumentation av denna kartläggning. Arbetet har sedan fortsatt och fördjupats med digitalisering av fotografier, trådband, ljudband och kassetter. Nu finns cirka 3 000 inspelningar dokumenterade.

Lena Martinsson och juniskärsgruppen tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll på 25 000 kronor för färdigställande av en dokumentation om Juniskär.

Även mindre samhällen har en historia att berätta och boken om Juniskär kan förhoppningsvis inspirera fler till att dokumentera sitt närområde och fördjupa sig i den lokala historien. Intresset för att dokumentera Juniskär startade redan 2009, resultatet blev då en fotoutställning. Arbetet att dokumentera och berätta historien om Juniskär har sedan fortsatt och kommer att resultera i en bok om Juniskär, fisket och fiskarna, näringslivet, pensionatet och om livet för de människor som levde här.

Tilldelas för insatser inom idrotten.

George Ersson tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2020 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling.

George Ersson är en motiverad, ambitiös, fokuserad och ödmjuk skidjunior som levererat fantastiska resultat under säsongen 2018-2020. Han har haft flera rubriker i media och ger en positiv bild för idrottsintresserade i Sundsvall.

George är uppväxt i Sundsvall och mycket av uppväxten har präglats av olika idrotter. Ända upp till 16 års ålder har han presterat på nationell toppnivå i både längdskidor, fotboll och landsvägscykling. När det var dags för gymnasiestudier drog fotbollsgymnasierna i George, men valet föll på längdskidåkning och studier på Lyckseles skidgymnasium.

George har visat att det går att prestera på nationell toppnivå, utan att i tidiga år specialisera sig på en idrott. Han har en unik förmåga att fokusera på sin träning, samtidigt som glädjen i att träna alltid är det viktigaste. George är ödmjuk även när han vinner och uppmärksammar alltid sina kompisars framsteg. Kvalitet och fokus i träningen och utveckling av tekniska detaljer är minst lika viktigt för George som att maximera antalet träningstimmar. Under de senaste två säsongerna har han tagit stora steg framåt och alla i hans närhet är övertygade om att utvecklingen kommer fortsätta.

Under säsongen 2018/2019 var George rankad 2:a i världen och 1:a i Sverige i sin åldersgrupp i sprint och var en av fyra killar som blev uttagen till Europaungdoms-OS 2019. George har lyckats att fortsatt leverera resultat på en samlad jämn och hög nivå och denna säsong bland yttersta toppen av äldre junioreliten. Det speglas bland annat av en tredje plats i slutställningen av juniorcupen Scandic Cup och hade bäst resultat av alla åkare födda 2001 fram till säsongsavslutningen i mars. Han var en av fyra killar som blev uttagen till junior-VM i Tyskland, där hans fick chansen att tävla på mästerskapets båda distanssträckor i skate respektive traditionell teknik.

Niklas Öhlén tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2020 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling.

Niklas Öhlén är Sundsvalls AIK:s (SAIK) i särklass största brottartalang just nu. Han har under många år slagit många med häpnad genom sin brottning och sin ihärdiga träning. Hans talang och iver att bli bäst har öppnat ögonen även för SOK (Svenska olympiska kommittén), som nu har honom i sitt talangprogram för unga idrottare på väg mot Olympiska spelen i Paris 2024 och Los Angeles 2028.

Niklas har vunnit 8 SM-guld i rad. Det inkluderar 4 USM, 2 JSM och därtill 2 senior-SM-guld, varav det ena guldet som togs under SM-veckan 2019 var SAIK:s första senior-SM-guld på 20 år. Niklas har därtill silver och brons på europeiska mästerskap för ungdomar 2017 och 2018. Han har vunnit många internationella segrar, exempelvis i Ryssland, Rumänien och Litauen. Niklas är en nordisk mästare i ungdomsklassen och spås en lysande framtid som elitidrottsman.

Niklas studerar nu sitt fjärde och sista år på NIU brottning vid Sundsvalls gymnasium, samhällsprogrammet. Niklas är en god ambassadör för brottningssporten och en stor idol för de små barnen i klubben. Han är rättvis och snäll i sin framtoning och gillas av många. Hans mål är givna. Det är att vinna seniormedaljer och gärna guld i den blågula landslagsdressen vid EM, VM och OS. Han har mottagit ”Idrottens vänners” pris flertalet gånger och nu senast även Idrottsskölden.

Gustaf Lindqvist tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2020 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling.

Gustaf Lindqvist är en mycket ambitiös och träningsvillig skidåkare. Han åker med glädje samtliga alpina discipliner. Med sin seriösa inställning till träning och tävling samt sin ödmjuka och kamratliga framtoning är han en mycket god förebild för klubbens ungdomar, både i och utanför backen.

Som ungdoms- och junioråkare har han nått stora framgångar med bland annat segrar i nationella tävlingar som Ingemartrofén och Guldhjälmen, samt topplaceringar i andra sammanhang. Han har hittills i karriären vunnit tre SM-medaljer, guld i ungdoms-SM i slalom, brons i störtlopp samt silver i storslalom på JSM. Gustaf har sedan tre år ingått i Svenska Skidförbundets Juniorlandslag och går sitt sista år på skidgymnasiet i Järpen. När Aftonbladet listade de kommande svenska alpina stjärnorna, var Gustaf med på listan. Han har en extraordinär talang med känsla för storslalom.

Förutom att Gustaf är en duktig skidåkare så har han de fysiska förutsättningarna och den mentala styrkan att bli en skidåkare av toppklass. Han har visat att med hårt arbete och rätt inställning kan man nå sina mål. Två år i rad han blivit uttagen att representera Sverige på junior-VM, dels 2019 i Italien, dels 2021 i Norge. Han tillhör redan i dag de främsta på världsrankingen i storslalom i sin ålder.

Casper Sjödin tilldelas Sundsvalls kommuns utmärkelse Ledare för unga 2020 med en symbolisk gåva.

Tack vare denna fantastiska unga ledare kunde Klockarbergets BK genomföra den gångna säsongen på ett föredömligt sätt, trots tränarbortfall. Föreningen stod helt plötsligt med enbart en tränare en bit in i säsongen, för en trupp på över 30 stycken killar i åldrarna 12-15 år. Frågan ställdes till föreningens juniorlag om någon kan tänka sig att stötta på träningarna. Casper tog uppdraget direkt och skapade en mycket stark tillit för de yngre. Han tvekade aldrig att kliva in i denna väldigt stora trupp med dess utmaningar.

I nästa sekund stod han föredömligt i matchbåset, peppade, coachade och spred en trygghet hos övriga ledare men framförallt i truppen. Casper är utan tvekan en förebild som balanserar pepp och tydlighet på ett väldigt seniort sätt. Casper är även en person som alltid ställer upp och engagerar sig i varje individ. Casper är också domare i föreningen och hjälpte till under Skol DM i Sundsvall.

Casper började sin tränarkarriär som 15 åring, han har en fantastisk personlighet och stort ansvarstagande för yngre idrottare. Det är en kille med gott föredöme som andra verkligen ser upp till.

Klingstabygdens IF tilldelas Sundsvalls kommuns Hedersomnämnande 2020 med en symbolisk gåva.

Klingstabygdens IF (KIF) verkar för att idrotts- och friluftsverksamhet ska kunna erbjudas i byarna kring Klingstatjärn. Föreningen är inte en tävlingsklubb utan syftar till att motionsmöjlighet ska finnas i närmiljön. Föreningen spårar varje vinter skidspår på Klingstatjärn och de närliggande ängarna.

Föreningen har också sett till att det finns uppmärkta vandrings- och löpstigar i de närliggande skogarna. Att motionsmöjlighet erbjuds lokalt är dels bra för miljön, dels bra för hälsan då människor motionerar mer när det är lättillgängligt. Markerade leder gör även att människor som annars inte vågar ge sig ut i skogarna, törs lämna de större vägarna och utforska naturen.

Det som utmärker KIF är att föreningen såväl vintertid som sommartid arrangerar en utmaning mellan de olika byarna i området där det gäller att samla så många kilometer som möjligt på föreningens skidspår och leder. Dessa utmaningar har lett till en ökad gemenskap i bygden och att grannar sporrar varandra till ökat motionerande. Byutmaningarna har även lett till att många barn och unga har blivit motiverade till fysisk aktivitet som ett alternativ till stillasittande lek.

I bygden bor cirka 1 000 personer varav nästan 20 procent är medlemmar i föreningen. Under sommarutmaningen 2020 har ungefär 50-1000 personer deltagit och registrerat nästan 10 000 löpta kilometer. Föreningen drivs av ideella krafter med små ekonomiska medel. Det stora intressent bland byborna för föreningens verksamhet visar på att det finns behov även av motionsidrott samt ett intresse av det enkla där alla kan vara med på sina egna villkor.

Kontakt:

Kultur- och fritidsnämnden

Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur-och fritidsnämnden
Telefon: 073-866 52 88
e-post: niklas.evaldsson@sundsvall.se

Kulturstipendium

Anna Molin, kultursekreterare Sundsvalls museum
Telefon: 070-185 76 99
e-post: anna.molin@sundsvall.se

Stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll

Lena Nygren, enhetschef Sundsvalls museum
Telefon: 070-665 09 66
e-post: lena.nygren@sundsvall.se

Idrottsstipendium

Emelie Isolehto Beijer, handläggare Föreningsbyrån
Telefon: 060-19 15 55
e-post: emelie.isolehto.bejer@sundsvall.se

Den planerade ceremonin för utdelning av kultur- och idrottsstipendierna i december 2020 flyttas fram tills förutsättningarna i den rådande pandemin är bättre.

Stipendier att söka inom kultur och idrott

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.