Psykiatridagarna den 3-4 november med Magnus Hedman, My Skarsgård m.fl.

Välkommen till kostnadsfria digitala föreläsningar under Psykiatridagarna i Sundsvall den 3-4 november 2020.

Kostnadsfria digitala föreläsningar under temat: Missbruk/beroende samt samsjuklighet.
Ingen anmälan behövs. Du deltar genom att gå in på aktuell länk för respektive dag (se nedan).

Magnus Hedman och My Skarsgård

Magnus Hedman och My Skarsgård Foto: Pressbilder

Dagarna arrangeras i samarbete mellan Sundsvalls Kommun, Länsverksamhet Psykiatri Vuxen, Barn och ungdomspsykiatrin och Rättspsykiatrin i Region Västernorrland, Brukarrådet Västernorrland, Samordningsförbundet i Sundsvall och Samordningsförbundet Timrå/Härnösand.

Tisdag den 3 november.
Länk till föreläsningarnahttps://www.youtube.com/watch?v=fZSdgjwTo_o&feature=youtu.be
Program (cirkatider):
08.30 Välkommen. Verksamhetscheferna inom Region Västernorrland, Kristina Mårtensson, Mats Gidlund och Bengt Eriksson. Representanter från Sundsvalls Kommun och Jonas Väst, Samordningsförbundet Sundsvall, Samordningsförbundet Timrå/Härnösand samt Brukarrådet.
09.00 Anna Bergfors, författare. Började skriva när hennes talade ord tagit slut. “Det fanns inget mer jag kunde säga. Inga fler argument. Jag kunde inte gråta mer, inte skrika mer”. Anna upptäckte att hennes 14 årig son missbrukade hasch samma år dog även hennes lillebror av en överdos.
10.30 Magnus Hedman var en av Sveriges mest framgångsrika och populära fotbollsspelare genom tiderna, fotbollsmålvakten i svenska fotbollslandslaget mellan 1997-2004. Tidigare expertkommentator för TV4:s kanaler men blev 2009 fälld för dopingbrott och fick då lämna TV4 samt Ren Idrott där han varit ambassadör. Idag har han gett ut en självbiografi där han beskriver hur han gick från att ha allt till att förlora allt.
11:30-12.30 Lunch
12:30 Erik Rosén, journalist och opinionsbildare, biträdande redaktör på Aftonbladet. Eric skildrar i sin bok ”Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort” hans relation med en pappa som under alla år missbrukade alkohol, narkotika och läkemedel.
13:45 Laro-mottagningen är en specialistpsykiatrisk öppenvårdsmottagning och är en del av länsverksamhet Psykiatri. ”Laro” berättar om mottagningens arbete och erfarenheter de fått under tiden som verksamheten funnits. Via egen vårdbegäran eller remiss från annan vårdgivare söka om bedömning om LARO, Läkemedels Assisterad Rehabilitering vid Opioidberoende.
15:15-16:15 Magnus Larsson, Hjärnkoll ambassadör, berättar om sin erfarenhet med samsjuklighet. Alkoholmissbruk i samband med till exempel psykossjukdom kan få allvarliga följder. Magnus tillbringade 7 år i rättspsykiatrisk vård.
18.00-19.00 My Skarsgård, var gift med Stellan Skarsgård mellan 1975-2007, genom sitt alkoholmissbruk var skilsmässan ett faktum. My är läkare och arbetar idag som alkoholterapeut. My föreläser om sitt eget missbruk som höll på ta hennes liv men också om sitt arbete med att hjälpa andra i samma situation.

Onsdag den 4 november
Länk till föreläsningarna: https://www.youtube.com/watch?v=btWEZYh6dM8&feature=youtu.be
Program (cirkatider):
9:00 Under klevaret – killar som stöttar killar. En föreläsning som utgår från machokultur, maskulinitetsnormer och hur dessa kan kopplas till hur vi killar mår och hur vi hanterar våra känslor.
10:30 Cecilia Eliasson, berättar om sina erfarenheter av att ha arbetat som Peer Support i Länsverksamhet Psykiatri, Region Västernorrland. Peer Supportens grundläggande uppgift är att fungera som kamratstödjare till deltagare/brukare/patienter, baserat på kunskaper utifrån egna- och brukarrörelsens erfarenheter av återhämtningsstrategier, egenmaktsutveckling och minskat självstigma. Peer supportern är en del av personalgruppen, deltar i det löpande arbetet samt medverkar i verksamhetens utvecklingsarbete.
11:30-12.30 Lunch
12:30 Annica Odenlind, Polisen, beskriver deras förebyggande arbete/samverkan samt drogsituationen i området.
13:30 Magnus Bohlin, Ta steget till förändring, behandlare på Rådgivningsbyrån i Sundsvall Kommun, berättar om sitt arbete och sina möten med personer som har beroendeproblematik.
15:00-16.00 Lotta Borg Skoglund, överläkare och specialist i psykiatri och möter dagligen ungdomar och oroliga, olyckliga och upprörda föräldrar. Hon forskar på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet och hennes avhandling handlar om samsjuklighet eller behandling vid neuropsykiatrisk problematik och samtidigt skadligt substansbruk och beroendesjukdom. Hennes forskning spänner från tidiga tecken på psykisk ohälsa hos barn till skadligt bruk av alkohol och droger hos ungdomar och unga vuxna.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.