Carina om rollen som undersköterska på Tunastrands äldreboende

“Det bästa med att vara undersköterska är att kunna ge dom äldre ett värdigt, aktivt och meningsfullt liv”

Rutinerade undersköterskan Carina Svanberg har arbetat på Tunastrands äldreboende i Matfors i över 30-år. En roll som hon trivs otroligt bra med:
– Det bästa med att vara undersköterska är att kunna ge dom äldre ett värdigt, aktivt och meningsfullt liv, säger Carina som är en positiv person som gillar att ha mycket att göra.
På fritiden är Carina engagerad som fotbollstränare för ett gäng 14-åriga grabbar, är med i styrelsen i Matfors IF, engagerad i Folkan Matfors och när tid finns över hjälper hon gärna till i syrrans restaurang.CORONAPANDEMIN
När Coronapandemin kom i våras var det svårt att förstå vilken inverkan det skulle vara på vård och omsorg. Carina berättar att det under resans gång varit många tankar, funderingar och diskussioner i personalrummet:
– Jag blev inte så rädd för min egen del men tanken på att kunna smitta dem äldre var oerhört jobbigt, säger Carina som tillägger att även fast att man kunde basala hygienrutiner utan och innan, blev stressen stor eftersom kunskapen om viruset var så liten.Carina jobbar just nu bara nätter, men har under sommaren stöttat verksamheten som haft tuffa bemanningsbehov, genom att arbeta en del extrapass dagtid.
UTMANINGAR
Att arbeta under pandemin har inneburit många utmaningar och eftertankar i arbetet:
– Det man slås av är hur svårt det är att hålla avstånd till dem äldre, närhet är något som verkligen behövs med många äldre, sjuka och dementa och från att vi ofta har kunnat krama om eller hålla en hand, har vi fått börja tänka oss för hela tiden, säger Carina.En annan utmaning enligt Carina är att visiret som numera är en del av de basala hygienrutinerna och ska bäras av all vårdpersonal, medför att det är svårt att göra sig hörd, då många äldre har dålig hörsel.

FÖR ATT LYCKAS I ARBETSROLLEN
Carina berättar att det är viktigt med kunskap och vidareutbildning inom ämnen som demenssjukdom, psykisk ohälsa och andra svåra sjukdomar men inte minst är det viktigt med en lärande arbetsplats där personal strävar framåt och får göra sig hörd och bli sedd.

– När jag går hem efter ett pass på jobbet, oavsett dag eller natt, vill jag känna att jag gett de boende en känsla av sammanhang, att dem blivit sedd och hörd, fått gjort något meningsfullt, att jag har stillat hunger och törst, hunnit med toabesöken, lindrat oro, ångest och värk och möjliggjort en god natts sömn, säger Carina.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.