Konstnärlig gestaltning till minne av Frida Stéenhoff

Sundsvalls kommun bjuder in yrkesverksamma konstnärer att anmäla intresse gällande konstnärlig gestaltning till minne av Frida Stéenhoff.

Helfigursporträtt av Frida Stéenhoff från 1906.

Foto: Okänd. Sundsvalls museum.

Frida Stéenhoff – den första feministen

Frida Stéenhoff var en tongivande företrädare i kampen för kvinnlig rösträtt under början av 1900-talet. Hon var också den första i Sverige som använde begreppet “feminism” i betydelsen “lika rättigheter och möjligheter för kvinnor och män”.

Frida Stéenhoff levde 21 produktiva år i Sundsvall dit hon kom 1887, 22 år gammal och nygift med läkaren Gotthilf. I Sundsvall skulle överklasskvinnan Frida möta en helt ny verklighet då hon genom makens yrke fick ta del av de fattiga kvinnornas situation.

Frida Stéenhoff var en kontroversiell debattör i sin egen tid. Hon förespråkade bland annat också rätten att ha kärleksrelationer utan att vara gift. I hennes pjäs Lejonets unge är preventivmedel en självklarhet. Pjäsen hade premiär i Sundsvall 1897.

Ansökan

Den konstnärliga gestaltningen består av ett utomhusuppdrag och skall placeras i Esplanaden mitt emot Sundsvalls teater, där flera av Frida Stéenhoffs dramer spelades. I första hand tänker vi oss någon form av porträttskulptur, men är också öppna för andra former av gestaltningar.

Projektets budget är på 500 000 kr och upphandlas enligt ett förenklat upphandlingsförfarande. Tre konstnärer kommer att tilldelas varsitt skissuppdrag á 25 000 kr. Sista ansökningsdag är 2020-10-08.

Ta del av upphandlingen och anmäl ditt intresse för Konstnärlig gestaltning, Frida Stéenhoff.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.