Sommarens guidade vandringar ställer om istället för att ställas in

Sundsvalls museums sommarvandringar har plats för maximalt 20 personer och deltagarna uppmanas att hålla avstånd till varandra.

Alla vandringar sker utomhus, tidigare har muséet även arrangerat trapphusvandringar, men på grund av risk för smittrisken blir de inte av i år. Vandringarna startar vanligtvis i maj, men är i år framflyttade till 16 juni. Premiärvandringen är En stad i aska om Sundsvalls branden med Tina Johansson som är museipedagog och intendent vid Sundsvalls museum. Hon leder sex vandringar i år; vandring vid Nolby högar, vandring vid kyrkoruinen i Selånger, Människor i Stenstan samt I krigets skugga.

“Jag tycker att vandringarna är bland det roligaste vi gör under året och i år känns det extra bra att kunna erbjuda guidade vandringar så att människor kan uppleva saker utomhus och träffa andra på ett säkert sätt”, säger Tina Johansson.

Under sommaren arrangeras ett 20-tal vandringar på teman såsom arkitektur, berättelser om hus och människor, konst, väckelserörelsen, arbetarklassens kulturarv samt minoriteters kulturarv. Vandringarna är populära och är ofta fullbokade.

“Jag har frågat deltagarna och de gillar bäst historia och dramatiseringar” säger kultursekreteraren Carina Möllerberg som samordnar vandringarna.

Nytt för i år är bland annat vandringen i Kubikenborg där det finns en minnessten från  Sundsvallsstrejken 1879. Minnesstenen restes av arbetare 1949. Under vandringen besöker en också platsen för transitlägren då ryska krigsfångar tillfångatagna i Norge transporterades tillbaka till Ryssland med båt. I lägren satt män, kvinnor och barn och väntade på transport hem till Ryssland. Deras öde är okänt.

Nytt i vandringsprogrammet är även två vandringar på Norra Berget, Sundsvalls friluftsmuseum. Renbetet som blev friluftsmuseum om samiskt ursprung på platsen och Välkommen in! Vi kanske inte syns, men vi finns. Det är en berättelse om alla de som levde i utkanten av samhället och som sällan syns i källorna eller bland våra hus och miljöer. Den handlar om luffare, samer, romer, blinda, döva, HBTQ-personer, och många, många fler. Vandringen leds av Sofia Sjöström vid Sundsvalls museum. Hela vandringsprogrammet finns tillgängligt på: www.sundsvall.se/vandringar

Tina Johansson

Foto: David Schreiner

Vandringar[/caption]

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.