Trängselförbudet: Sundsvalls krögare får bra betyg

Sundsvalls krögare har genomfört många åtgärder för att undvika trängsel bland sina gäster. Det visar Miljökontorets 100 kontroller.

Miljöinspektion

Anne Borgh, miljöinspektör. Foto: Therése Ny

Miljökontoret har hittills gjort omkring 100 kontroller av trängsel på restauranger och caféer, både på dagtid och sena kvällar. Och resultaten är goda. Inga allvarliga anmärkningar delades ut.

– Ägarna har bra koll på att det inte får vara trängsel vid entréerna, att det ska vara avstånd mellan borden och att gästerna ska sitta ner. Utmaningen är att få gästerna att följa och respektera rekommendationerna om att hålla avstånd, säger miljöinspektören Anne Borgh.

Samtidigt märker hon en del osäkerhet hos allmänheten kring hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer egentligen ska tolkas. Det som vid första anblicken kan se ut som otillåten trängsel kan vara okej.

– Ett sällskap som träffas regelbundet, till exempel familjemedlemmar och arbetskamrater, behöver inte ha en dryg armlängds avstånd mellan varandra. Det är upp till restaurangens ägare att aktivt styra bordsplaceringen så att olika sällskap håller avståndet. Det är viktigt för att minska risken för smittspridning, säger Anne Borgh.

Nu fortsätter Miljökontoret sina kontroller, som även omfattar uteserveringarna.

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att minska risken för smittspridning, säger Anne Borgh.

Folkhälsomyndighetens regler för restauranger och caféer:

  •  Ägaren ska se till att det inte blir trängsel i lokalerna. Gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan respektive sällskap. Det gäller även uteserveringar.
  •  Mat och dryck ska serveras vid bord. Om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel, är detta tillåtet.
  • Gästerna ska alltid sitta vid bord när de äter och dricker. Om det är möjligt utan att det blir trängsel kan de få sitta och äta vid en bardisk.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan ta sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Ägaren ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till verksamheten.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.