Årets Läsfrämjare 2020 är Agneta Norrgård

– Jag gillar verkligen att läsa och få en läsupplevelse och när jag får det, då vill jag dela med mig och prata om det, säger Årets Läsfrämjare 2020.

Person som sitter på en bänk

Uppvuxen i Hälsingland och med föräldrar som båda var mycket engagerade på Bjuråkers bibliotek, fick Agneta Norrgård en kärleksfull, men bestämd skjuts in i böckernas värld. Foto: Sundsvalls kommun

Agneta har haft en eller flera böcker på gång i hela sitt liv, läst för liv och lust och sedan pratat om böckerna och läsupplevelsen med andra med samma iver och inlevelse, numera i tv, radio och sociala medier.
– Jag blev alldeles rörd och tårögd när biblioteket ringde och berättade, det känns ärofyllt, men det känns också som ett hedrande uppdrag, Nu funderar jag på hur jag ska vara läsfrämjare på bästa sätt? Det ska bli väldigt roligt!

Det var ingen brist på nomineringar när juryn satte sig ner för att utse Årets Läsfrämjare 2020.
– Vi fastnade för hennes energi och entusiasm. Den smittar av sig och gör att hon hittar ut till många intresserade bokläsare. Dessutom har hon en väldig närvaro som gör att hennes boktips når hela vägen fram, säger Birgitta Ingebrand, bibliotekarie på Sundsvalls stadsbibliotek.

Juryns motivering, Årets Läsfrämjare 2020

”För hennes smittande läsglädje som når ut till många bokintresserade. Agneta har etablerat sig på olika plattformar som är aktuella i vår tid. Som gäst i P4 Västernorrland och genom sin blogg och sitt Instagramkonto fångar hon upp och förmedlar det nyaste i bokvärlden, och med en sprudlande närvaro väcker hon läslust hos ung och gammal. Hennes energi och entusiasm berör, och gör läsaren till bokslukare.”

Alla i Sundsvall, oavsett bakgrund, och med utgångspunkt i vars och ens förutsättningar, ska ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång till litteratur av hög kvalitet. Detta förutsätter att det finns människor som förmedlar läsinspiration och brinner för att göra läsningen tillgänglig för fler.
Sundsvalls stadsbibliotek utser Årets Läsfrämjare för att visa uppskattning för förtjänstfulla läsfrämjande insatser inom Sundsvalls kommun, och för att uppmuntra till fortsatt läsfrämjande arbete.
Utmärkelsen Årets Läsfrämjare är en skulptur signerad Sundsvallskonstnären Björn Gimstedt. Skulpturen kommer att vandra vidare till nya läsfrämjare varje år.

Kontakt
Birgitta Ingebrand, bibliotekarie, Sundsvalls stadsbibliotek, 070-550 39 23.
Agneta Norrgård, Årets Läsfrämjare 2020, 076-804 93 71.

Årets Läsfrämjare 2019
Eivor Schultz
Årets Läsfrämjare 2018
Tomas Jonsson

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.