Hur är det egentligen att studera som vuxen?

-Spännande. -Utvecklande. -Så himla kul!

Att börja studera som vuxen, mitt i livet, kan vara både lätt och svårt. Kanske har har valet varit ditt eget. Kanske har du känt dig tvungen.

Oavsett så är det en chans. En chans som du ska ta tillvara på och vara rädd om. Det är fantastiskt att just du har fått – och tagit – en chans att starta om, nu är det upp till dig att våga och att ta utmaningen.

Yrkeshögskolan är en unik skolform. Unik i det att arbetslivet är med och driver utbildningarna med sitt engagemang före, under och utbildningens gång.

Glöm tidigare dåliga erfarenheter av skolan!

Det är lätt att börja minnas hur det var att gå i skolan när du var yngre. Kanske trivdes du inte så bra i skolmiljön då. Kanske förknippar du skola med mobbing, oro och ovilja. Låt dig inte din entusiasm dras ned av sådana tankar. Tillåt dig inte heller återgå till den yngre versionen av dig som inte tog skolan på allvar eller som inte gjorde ditt bästa.

Här möter möter du lärare, pedagoger och föreläsare som inte kommer att behandla dig som ett barn eller ungdom. De förväntar sig att möta en annan vuxen som vill lära sig något, och är intresserad av ämnet. Ta ansvar för att göra din studietid så bra som möjligt.

Här kommer våra bästa tips till dig som ska, funderar på eller som redan studerar.

Planera, planera planera!

Bli en superplanerare. Skaffa dig en bra kalender och skriv upp viktiga datum och tider. Planera både stort och smått, både kul och trist. Om du har en större uppgift som ska lämnas in om två veckor, planera in att exempelvis skriva en sida varje dag. Planera bort paniken kvällen innan inlämnings dag.

Hitta din studieteknik som fungerar!

Att hitta bra rutiner och hålla sig till dem är A och O för att lyckas. Fundera på när, var och hur du studerar som bäst. Studerar du bäst i grupp eller på egen hand? Utvärdera vad som funkar och inte funkar, och vad du i så fall behöver för att få det att funka.

Ta hand om dig!

Ta pausar, promenader och tappa inte fokus. En metod är 45/15; studera 45 minuter och ta sedan en 15-minuters paus. Ät nyttigt och undvik frestelser som gofika och näringsdrycker.

Många gym och träningsklubbar erbjuder studentrabatter. Passa på!

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.