Eldar du på rätt sätt i kaminen?

Att sitta framför brasan är mysigt men att elda på fel sätt påverkar både din egen hälsa och miljön runt omkring oss.

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Miljökontoret deltar i Naturvårdsverkets nationella informationskampanj där vi upplyser hur man eldar på rätt sätt. Under december månad har vi skickat ut informationsbroschyrer till dem som har en kamin i Sundsvalls kommun.

Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor. Har du koll på att man exempelvis ska stapla veden luftigt, inte använda för torr ved och elda med ved och inget annat (impregnerat virke, sopor, plast är direkt hälsofarligt). Bra förbränning i kaminen innebär förutom mindre utsläpp dessutom bättre verkningsgrad. Ju mindre det ryker, desto mindre ved behöver du alltså hugga. Naturvårdsverket har tagit fram riktlinjer för hur du eldar på rätt sätt, som du hittar på deras hemsida: Vedeldning, Naturvårdsverket. 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.