Sportoteket – lyckat projekt utvecklas vidare till permanent verksamhet under namnet Fritidsbanken

Alla sundsvallsbor får möjlighet att låna utrustning för att prova på olika sportaktiviteter.

Personal från Sportoteket

Foto: Sundsvalls kommun

Inför 2020 ansluter sig Sportoteket till det nationella konceptet Fritidsbanken och kommer därmed även att bredda sin utlåningsverksamhet till att omfatta alla invånare i Sundsvall.

– Vi har sett att det är fler än barn och ungdomar som är intresserade av att ta del av Sportotekets verksamhet. Då vill vi såklart utvidga verksamheten så att alla kan ta del av den, säger Niklas Evaldsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Sportoteket, som har drivits i projektform under tre års tid, har gett ungdomar upp till 25 år möjlighet att prova på olika idrotter och aktiviteter genom att låna ut utrustning under en begränsad tid. Nu satsas det ytterligare på folkhälsan genom att ge alla sundsvallsbor, ung som gammal, möjlighet att prova på olika aktiviteter.

– Det kan ju vara en förutsättning att man först får ”prova-på” olika sporter under låneperioden, som är max två veckor, innan man bestämmer sig för val av aktivitet. Våra resultat, särskilt under det senaste året, visar tydligt att fler kommer att röra sig ännu mer och börja med fler idrotter. Jag är övertygad om att det blir en ”vinn-vinn-situation” för många, säger Sportotekets projektledare Per Jutterström.

Fritidsbanken med sitt koncept och gemensamma utlåningssystem är den störste aktören i landet med mer än 90 anslutna Fritidsbanker i drygt 80 kommuner.

– Vi är både stolta och glada över att Sundsvalls kommun väljer att bli en del av Fritidsbanken, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige. Vi har följt arbetet med Sportoteket och den fina verksamhet som har byggts upp där. Nu får den fortsätta att utvecklas tillsammans med landets övriga 92 fritidsbanker. Än så länge är det ganska glest med fritidsbanker i mellersta Sverige, men Sundsvall är verkligen en nyckelort och vi hoppas att fler kommuner i Västernorrland med omnejd följer efter, säger David Mathiasson.

Nu när Sportoteket utvecklas vidare med bredare utlåningsverksamhet och större behov av förrådsmöjligheter behöver verksamheten samordnas på ett ställe i istället för att vara lokaliserad på tre ställen. Arbetet med att hitta lämplig lokal, på rätt ställe och inom befintlig budget är verksamhetens största utmaning.

– Vi tittar både på kort- och långsiktiga lokalalternativ. Visionen är att finnas nära så många Sundsvallsbor som möjligt och att det ska vara enkelt att komma till oss, berättar Per Jutterström.

Här kan du läsa mer om Sportoteket

För mer information om Fritidsbankens koncept

För mer information:
Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur- och fritidsnämnden
Telefon: 073-866 52 88, e-post: niklas.evaldsson@sundsvall.se

Per Jutterström, projektledare Sportoteket
Telefon: 070-106 26 78, e-post: per.jutterstrom@sundsvall.se

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.