Sportoteket kan ta hem pris i Berlin

Nu har Sundsvallsprojektet chansen att vinna ett europeiskt pris för politisk uppfinningsrikedom.

Per Jutterström och hans medarbetare tar gärna emot fler saker till Sportoteket. ”Det känns förstås jätteroligt att vi gått till final”, säger Per Jutterström.

Per Jutterström och hans medarbetare tar gärna emot fler saker till Sportoteket. ”Det känns förstås jätteroligt att vi gått till final”, säger Per Jutterström. Foto: Arkivbild Foto: Therése Ny

2017 föddes Sportoteket, som lånar ut idrottsutrustning till barn- och ungdomar.
Det europeiska nätverket Innovation in Politics Awards, som har som syfte att ”identifiera och uppmärksamma det mest banbrytande politiska arbetet i Europa”, oavsett partitillhörighet, har utsett Sundsvallsprojektet till finalist i sin årliga prisutdelning.

Nätverket, som består av före detta politiker, entreprenörer, kulturpersoner och privatpersoner, har sedan 2017 delat ut en utmärkelse i åtta olika kategorier (civilisation, demokrati, mänskliga rättigheter, gemenskap, ekologi, välstånd, jobb och livskvalitet).

Vilken EU-medborgare som helst kan nominera politiker till utmärkelsen, ”för politiskt arbete som förbättrar våra liv som européer, och även förenar och inspirerar oss”. Därefter sker en omröstning i den jättejury på drygt tusen personer från hela Europa, en jury som alla EU-medborgare kan söka till.

Ära och pokal

I år kom 402 nomineringar in, och nio svenska politiker gick till final. En av dem var Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall.
Hon och Marlene Svensson, projektledare för kommunens sociala investeringsfond, är de enda svenskarna som är nominerade i klassen livskvalitet. Det är de för kommunsatsningen Sportoteket, som går ut på att unga människor får möjlighet att låna sportprylar och som bemannas av personer i kommunens sysselsättningsprogram.

– Det känns förstås jätteroligt att vi gått till final, säger Per Jutterström, projektledare för Sportoteket, som inte vet så mycket mer om utmärkelsen än att den består av äran och en glaspokal.

Han berättar att politikerna vill att personer nära verksamheten åker till själva prisutdelningen.
Därför blir det han och Niklas Evaldsson (V), ordförande för kultur och fritidsnämnden, som åker till utdelningsgalan i Berlin 4 december.

Framtiden oviss

Sportoteket har funnits sedan 2017 och bedrivs för närvarande i tre lokaler i stan: Skönsberg, Sallyhill och Ljustadalen. Det finansieras av den sociala investeringsfonden och utvärderas i höst. Från 1 februari måste det antingen stå på egna ben eller läggas ned.

– Jag räknar med att vi implementeras i kultur- och fritidsförvaltningens ordinarie verksamhet. Men vi kommer inte att kunna bemanna tre lokaler, så jag är just nu på jakt efter en, eller möjligen två lokaler där vi kan fortsätta, säger Per Jutterström, som på sikt hoppas kunna ta bort åldersgränsen för vem som får nyttja Sportoteket.

Text: Ingela Hofsten

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se, 072-085 72 11
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.