Linda och Sara är lärare på prov

Varför inte testa att jobba som lärare? Nu är barn­ och utbildnings traineeprogram öppet även för de över 25 år.

Lärare på prov

Linda Birve och Sara Dückhow är nöjda med möjligheten att få prova att jobba som pedagoger. Foto: Therése Ny

I början av höstterminen lämnade Linda Birve och Sara Dückhow en av stans klädbutiker och klev in i skolans värld.
Det var när hennes dotter var liten som Linda Birve upptäckte att hon trivdes med att jobba med barn. Dottern gick på en föräldrakooperativ förskola, där vårdnadshavarna med jämna mellanrum måste ställa upp som personal.

– Jag älskade det och bytte till mig dagar från andra, som ville slippa, säger hon och ler stort.

Linda arbetade som dekoratör (eller som det heter numera, ”visual merchandiser”) på en klädbutik i stan, nu började hon fundera på omskola sig till förskollärare. Men vore det värt det? Först skulle hon behöva läsa upp matten, därefter studera i tre och ett halvt år.

Så tipsade en vän henne om en informationskväll på kommunen, med rubriken ”Dags att byta spår – en karriärväxling för dig över 25 år”.

Hon gick dit, och tog med sig sin arbetskamrat från butiken, Sara Dückhow, som hade gått med liknande funderingar.

– Som teamledare hade jag märkt hur kul det var att se andra människor växa. Och så har jag ett konstintresse och skapar mycket själv. Så jag hade börjat fundera på om jag skulle kunna kombinera de två sakerna, till exempel genom att bli bildlärare, säger Sara Dückhow.

Inspirerande föreläsning

Sara Dückhow och hennes handledare Anja Pontén i det rum på Höglundaskolan där Sara, tillsammans med eleverna från särskolan, gjort en utställning.

Sara Dückhow och hennes handledare Anja Pontén i det rum på Höglundaskolan där Sara, tillsammans med eleverna från särskolan, gjort en utställning. Foto: Therése Ny

Informationskvällen blev en kick för båda två. Särskilt två rektorer, som pratade ärligt men entusiastiskt om skolans värld, var inspirerande, liksom själva upplägget: Att i en hel termin få jobba i förskola/skola med lön från kommunen. Och med handledning.

De fyllde i ansökningsformuläret och blev sedan kallade till intervjuer med förskolor och skolor som hade anmält intresse att ta emot traineer.
Och när höstterminen drog i gång hade båda fått tjänstledigt från klädbutiken och började jobba i en ny värld – Sara Dückhov hos sjätteklassarna i Höglundaskolan, Linda Birve på småbarnsavdelning på Södra bergets förskola.

Stor omställning

När Skopet träffar dem är det halvvägs in i terminen och båda har hunnit bli varma i kläderna.

– I början blev jag väldigt rastlös, säger Linda Birve.

– Med tvååringar är det ju inte så mycket aktiviteter och dessutom sover de mitt på dagen! Så jag tyckte dagarna var jättelånga. Men nu har jag landat i det.

Hon insåg också snabbt vilket ansvarsfullt yrke de har, som arbetar inom förskolan. Men som trainee har hon möjlighet att säga till om hon känner att arbetsuppgifter känns för svåra.

Sara Dückhow nickar:
– Man behöver ju bara göra det man är bekväm med som trainee. Men jag har försökt att ta en del steg som jag inte trodde jag skulle våga ta, som att leda svensklektioner. Det var inte så farligt!

Båda har märkt hur de utvecklats under terminens gång. Genom att se många pedagoger i arbete har de också kunnat konstatera att det finns olika sätt att arbeta med undervisning.

Så, blir det en fortsättning inom skolans värld? Ja, Sara Dückhow har sökt en pedagogisk utbildning, medan Linda Birve ännu inte bestämt sig för hur hon vill göra.

– Jag ska göra en utvärdering när terminen är slut.

Text: Ingela Hofsten

FAKTA: Så fungerar traineeprogrammen

Trainee ungdom
För personer 19-25 år som har högskoleförberedande gymnasieutbildning och planer på att utbilda sig till lärare, förskollärare eller fritidspedagoger.
Går ut på att prova på lärarrollen i någon av kommunens pedagogiska verksamheter. Betald lärlingsplats med handledning i ett läsår. 80 procent av tiden ska traineen ”skugga” lärare, 20 procent av tiden går till andra aktiviteter, som att reflektion, träffa resten av traineegruppen, marknadsföra sin insats på sociala medier och göra ett projektarbete.

Trainee vuxen
För personer över 25 år som är intresserade av att utbilda sig till pedagoger.
Betald lärlingsplats med handledning i en termin. Utöver tiden i skolan ska de göra en fördjupningsstudie om lärande och utveckling bland barn och ungdomar.

 

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se, 072-085 72 11
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.