Det byggs fler cykelöverfarter i Sundsvall

Vid en cykelöverfart är reglerna enkla. Bilar stannar och cyklar cyklar. Bilisterna lämnar alltså företräde åt cyklister.

 

Under 2018 byggdes Sundsvalls allra första cykelöverfarter. I slutet av november 2019 byggdes den femte cykelöverfarten i Sundsvall, belägen på Skönsbergsvägen, nedanför kommunhuset. Totalt planeras cirka 25 cykelöverfarter att byggas de närmsta åren.

Cykelöverfarterna finns på:

 

Vad är en cykelöverfart

Cykelöverfarter ska användas av cyklister eller förare av moped klass II för att korsa en väg eller en cykelbana. De har vägmarkering och vägmärken för cykelöverfart samt en utformning som säkrar att fordon inte förs med högre hastighet än 30 kilometer i timmen.

Vad ska cyklisten göra vid en cykelöverfart?

Cyklister och förare av moped klass II som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten.

Vad ska fordonsföraren (bilist, mopedist m.f.) göra vid en cykelöverfart?

Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

 

Bilden visar hur vägmärket som anger Cykelöverfart, ser ut

Bilden ovan är en illustration över cykelöverfarten på Norrmalmsgatan

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.