Nu är det klart – här är årets kultur- och idrottsstipendiater

Årets kultur- och idrottsstipendiater samt 2020 års Lars Ahlin stipendiat är nu utsedda av kultur- och fritidsnämnden, Sundsvalls kommun.

Stipendie

Foto: Mostphotos

– Kultur och idrott är viktigt och genom våra kultur- och idrottsstipendium riktar vi strålkastarljuset på några av de talangfulla människorna inom de områdena och det behövs, säger Niklas Evaldsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

För utbildning och stöd till främst unga, lovande förmågor inom kulturområdet.

Madeleine Hertz tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2019 på 15 000 kronor för fortsatt utveckling inom konstområdet och för att arbeta platsspecifikt med Sundsvall inför kommande utställning.

Madeleine Hertz är född och uppvuxen i Sundsvall och Timrå och studerar masterutbildningen i Konst vid Konstfack. Madeleine arbetar med performativa och materialbaserade undersökningar av en stad i rörelse. Genom bearbetning av vardagliga ting blir slutresultatet video och skulpturala installationer.

Anna Engvall tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2019 på 15 000 kronor för fortsatt utveckling inom designområdet och stöd för sitt examensarbete.

Anna Engvall är född och uppvuxen i Sundsvall och studerar kandidatprogrammet i möbeldesign vid Malmstens, Linköpings universitet. Anna arbetar på ett ifrågasättande och gränsöverskridande sätt inom form och möbler och försöker ständigt knyta an till konst, skulptur och funktion.

Erik Nylander tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2019 på 15 000 kronor för fortsatt utveckling inom fotografi och för att arbeta vidare med projektet ”Margit och jag”.

Erik Nylander är född och uppvuxen i Sundsvall och har studerat Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Erik är en talangfull fotograf som har fått flera utmärkelser vid fototävlingarna College Photographer Of the Year och Årets bild.

Sofia Eriksson tilldelas Sundsvalls kommuns kulturstipendium 2019 på 5 000 kronor för fortbildnings- och inspirationsresa för utveckling av körverksamhet.

Sofia Eriksson har varit körledare i Gårdstjärns missionshus i tolv år. Hon övertog de två barnkörerna Gårdstjärnorna och har startat två nya körer, Ungdomskören och Kör’n. Sofia är engagerad, har en förmåga att få alla att växa och en rörlig ledarstil som aldrig vet av några hinder.

Hans Ekman tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium 2019 för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll på 20 000 kronor för sitt pågående arbete med att dokumentera guld- och silversmeder i Sundsvall från 1600-talet fram till nutid. Parallellt med detta får vi också en inblick i hans eget yrkesliv från guldsmedslärling till guldsmedsmästare.

Guld- och silversmeder tillhör de yrkesgrupper som har funnits längst i Sundsvall. Det är därför en intressant yrkesgrupp att dokumentera men också ett hantverk som är en del av vår lokalhistoria. Dokumentationen får ett mervärde i och med att Hans Ekman kompletterar den med berättelsen om sitt eget yrkesliv.

Ingela Hofsten tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium 2019 för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll på 20 000 kronor för forskning inför en bok om schlagerkompositören Kai Gullmar.

Kai Gullmar växte upp i Sundsvall och var en av de första kvinnliga schlagerkompositörerna. Ingela Hoffsten har under de senaste åren gjort radioprogram, tidningsartiklar och en tv-dokumentär om Kai Gullmar.

Njurunda hembygdsförening tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium 2019 för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll på 10 000 kronor för sitt arbete med Njurunda kvinnokarta.

Njurunda hembygdsförening har under flera år samlat material om ett 70-tal kvinnors livshistorier till en skrift med titeln Njurunda kvinnokarta. Målet är att visa kvinnors historia och visa på kvinnors insatser i hem, yrkesliv, konst och samhälle.

Tilldelas unga idrottare som är lovande eller har nått stora framgångar inom sin idrott samt Ledare för unga.

Ella Bromée tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2019 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling inom alpin skidåkning.

Ella Bromée är aktiv i Sundsvalls slalomklubb och går sista året på Sundsvalls gymnasium, NIU-alpint. Hon hör i dagsläget till den svenska eliten i alpin skidåkning och är rankad topp 19 i slalom i Sverige, alla åldrar, och rankad topp 6 bland juniordamerna. Ella står på gränsen till landslaget och har varit med i fartsatsningen “Team Åre 2019” vars syfte bland annat är att utöka åkarnas möjlighet att nå den absoluta världseliten. Hon är en av få åkare i landet som satsar på samtliga fyra discipliner; störtlopp, Super G, storslalom och slalom och är framgångsrik i samtliga grenar.

Ella vann internationella FIS Super G tävling säsongen 2018/2019. Hon blev uttagen till Europacuptävlingar i störtlopp och Super G i Norge och Schweiz och representerade Sverige i Junior VM i italienska Val di Fassa. Ellas ambition och satsning är att komma med i landslaget och nå toppen i samtliga discipliner.

David Engman tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2019 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling inom karate.

David Engman är aktiv i Sundsvalls Sportkarate och är en av Sveriges främsta utövare i karate. Han har tagit junior-SM guld i karate 2015, 2016, 2017 samt guld på SM 2019 U21. Han har också tagit junior NM guld 2015 och NM-brons som senior 2018. David har också flera medaljer från stora internationella tävlingar, till exempel The Irish International Open i Irland 2019.

David Engman har tidigare varit med i det svenska juniorlandslaget och tillhör nu ordinarie svenska karatelandslaget med chans att representera Sverige vid kommande OS i Tokyo 2020. Övriga målsättningar är förutom kommande SM, NM och VM även EM i Göteborg 2021.

Gloria Muzito tilldelas Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2019 på 10 000 kronor som stöd till fortsatt utveckling inom simning.

Gloria Muzito är aktiv i Njurunda Simsällskap och går andra året på Sundsvalls gymnasium NIU-simning. Hon har i många år satsat stort på sin idrott och 2017 representerade Gloria Sverige på EYOF (Europeiska ungdoms-OS). Hon vann där ungdoms OS-silver på 50 meter frisim och brons på mixad lagkapp 4×100 meter frisim. Hon har också ett flertal mästerskapsmedaljer på Ungdoms-SM och Junior-SM. Under JSM 2019 i Malmö vann hon silver på 100 meter frisim, brons på 50 meter frisim och var en stor del i att Njurunda Simsällskap simmade hem historisk lagkapps brons på 4×100 meter medley. På Sum-Sim (Svenskt Ungdomsmästerskap i simning) i Norrköping blev Gloria svensk ungdomsmästarinna på 100 meter frisim och vann ett brons på 200 meter frisim. Gloria största dröm är OS, men hon har andra delmål för att kunna nå dit, som att kvala till andra stora internationella tävlingar med senior landslaget.

Wolfgang Biedron tilldelas utmärkelsen Ledare för unga 2019 för sitt engagemang inom Judoclub Sundsvall.

Wolfgang Biedron är sedan 1987 huvudtränare i Judoclub Sundsvall och har under åren varit den drivande kraften bakom klubbens utveckling till vad den är idag. Hans engagemang är och har varit outtröttligt för uppfylla målsättningen att alla som vill skall kunna träna judo och i dag har klubben drygt 500 medlemmar i alla åldrar. Verksamheten har en stor bredd, allt från lekjudo för de minsta till avancerad satsning på elitjudo. Wolfgang har visat ett fantastiskt engagemang och med sitt långsiktiga arbete har han stor del i många ungdomars utveckling inom klubben.

HG Rådström tilldelas utmärkelsen Hedersomnämnande 2019 för sitt engagemang som ledare och tränare för basketlaget Blue Heroes.

HG är ledare och tränare för basketlaget Blue Heroes, ett topplag i SJ Basketligan Special, för människor med intellektuella funktionsvariationer. Han har, tillsammans med sina kollegor, fått ihop en fantastisk grupp med mycket stolthet och självförtroende. HG är har under flera år varit verksam inom basketen och dess elitverksamhet i olika roller och ser det som en ära att få möta och vara med människor där omtanke och inkludering är en självklarhet.

Utdelningen av kultur- och idrottsstipendierna kommer att äga rum vid en ceremoni den 12 december 17.30 i Kulturmagasinet, Sundsvall. 

Stipendiet utdelas vartannat år till författare vilkas verk har frändskap med Lars Ahlins diktning eller till författare med klar anknytning till Sundsvallsområdet. Stipendiet kan även utdelas till stöd för forskning kring Lars Ahlins liv och diktning.

Elisabeth Rynell tilldelas Sundsvalls kommuns Lars Ahlin-stipendium 2020 på 50 000 kronor.

Elisabeth Rynell tilldelas Lars Ahlin stipendium för att hon med ett språkbruk där sinnesförnimmelser driver berättandet, lyfter utsatta människors sökande efter försoning och mening.

Utdelningen av Lars Ahlin stipendiet planeras att äga rum i april 2020.

Kontakt:

Kultur- och fritidsnämnden
Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur-och fritidsnämnden
Telefon: 073-866 52 88
e-post: niklas.evaldsson@sundsvall.se

Kulturstipendium
Anna Molin, kultursekreterare Sundsvalls museum
Telefon: 185 76 99
e-post: anna.molin@sundsvall.se

Stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll
Lena Nygren, enhetschef Sundsvalls museum
Telefon: 070-665 09 66
e-post: lena.nygren@sundsvall.se

Idrottsstipendium
Emelie Isolehto Beijer, handläggare Föreningsbyrån
Telefon: 060-19 15 55
e-post: emelie.isolehto.beijer@sundsvall.se

Lars Ahlin stipendium
Ulf Johansson, enhetschef Sundsvalls stadsbibliotek
Telefon: 060-19 18 46
e-post: ulf.lk.johansson@sundsvall.se

 

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.