Nytt projekt vid Hillstamons hinderbana

Ytterligare en hinderbana står snart redo vid Hillstamon och förväntas ha premiär i slutet av sommaren. En hinderbana för alla – även barn.

Simon Meurling vid Hillstamons hinderbana

Naturskolepedagogen Simon Meurling tycker att det är särskilt viktigt att även barn ska kunna utnyttja den nya hinderbanan vid Hillstamon. Foto: Sundsvalls kommun

Efter succén kring Hillstamons hinderbana har önskemål kommit in från allmänheten om ytterligare en hinderbana, men denna gång med lägre svårighetsgrad. Nu avslöjar Simon Meurling, Naturskolepedagog vid naturskolan Kom UT, att projektet redan är i full gång.

–        Den nya hinderbanan på Hillstamon ska vara till för alla – även barn. Det kommer bli en enklare version av den nuvarande hinderbanan med liknande hinder, bara någon nivå enklare så att alla kan träna, säger Simon Meurling.

Just att barn ska kunna utnyttja den nya konstruktionen anser Simon vara en viktig del i arbetet.

–        Vi ser ett behov för barn att få röra på sig och utmana sig. Vi vill främja baskunskapen inom träning och ser det som en viktig del för att man enklare ska klara av skolan och må bra överlag.

Från soptipp till spontanidrottsanläggning

Tidigare var området i Hillstamon en soptipp, men har nu sanerats och rustats upp med ett utegym och snart två hinderbanor. Även om den nya hinderbanan kommer vara anpassad för barn, poängterar Simon att den inte kommer se ut som en lekpark, utan just som en idrottsanläggning för spontanidrott. Hinderbanan kommer vara anpassad för att så många som möjligt ska klara av den, och kommer finnas till för alla.

–        Den ska fungera säkerhetsmässigt för alla, både barn och vuxna. Den kommer i stor utsträckning att se ut som den befintliga, men vi har krympt alla hinder för att sänka svårighetsgraden. Vi vill dock se till att den fortfarande blir en utmaning att ta sig an, påpekar Simon Meurling.

En hemmagjord konstruktion

Både den befintliga hinderbanan, och den nya, är handgjorda konstruktioner. Simon själv har gjort alla ritningar, och tillsammans med sina kollegor inom kommunen både gjutit och byggt hinder.

–        Allt är hemmagjort med naturmaterial. Vi har duktiga hantverkare internt inom kommunen, så när vi har möjlighet att göra det själva kände vi att det var något vi ville satsa på.

Ett uppskattat projekt

Den första hinderbanan hade smygpremiär redan i oktober. Det var dels då man såg behovet för en till hinderbanan med lägre svårighetsgrad, men det var också då man insåg hur uppskattat arbetet var.

–        Det har varit väldigt positiv feedback, folk verkar uppskatta att det händer något, avslutar Simon Meurling.

Familjer, kompisgrupper, enskilda individer och tävlingsgrupper har kommit dit för att träna och testa på hinderbanan. Även räddningstjänsten och polisen har uppmärksammat Hillstamons hinderbana som träningsanläggning.

Instruktionsvideo

I videon nedan kan du se hur den nuvarande hinderbanan fungerar – steg för steg.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.