På Lindgården råder frihet på tre hjul

Att känna vinden i ansiktet, komma ut i naturen, åka och handla. Tack vare sin elcykelriksha kan de som bor på Lindgården göra längre turer utomhus.

Under färden med undersköterskan Johanna Bryngelsson har Ulla-Britt Bergström kommit på ett passande namn till cykeln: Vrålåket.

Under färden med undersköterskan Johanna Bryngelsson har Ulla-Britt Bergström kommit på ett passande namn till cykeln: Vrålåket. Foto: Therése Ny

– Vågar du åka med mig nu då? Jag kanske kör som en dåre.
Undersköterskan Johanna Bryngelsson ler pillemariskt mot Ulla-Britt Bergström, som just lämnat sin rullstol och slagit sig ner i sätet på det fordon som står parkerat i korridoren på Lindgårdens avdelning Pilen: En trehjulig cykel med säte för två framtill. Den påminner om en sådan cykelriksha som man kan se i Asien, med skillnaden att denna har eldrift. Ulla-Britt har åkt med den förr och ser bara fram emot att göra det igen. Hon spänner fast bälte och hjälm och konstaterar att: – Det är bara att hålla i hatten!

”En fantastisk maskin”

Tack vare sin elcykelriksha kan de som bor på Lindgården göra längre turer utomhus.

Tack vare sin elcykelriksha kan de som bor på Lindgården göra längre turer utomhus. Foto: Therése Ny

Johanna Bryngelsson slår i gång elmotorn och rullar cykeln mot hissen. En liten stund senare är ekipaget på väg norrut på den gångväg som omgärdar boendet. Johanna kör utan synbar ansträngning medan Ulla-Britt ser ut att njuta där hon sitter.
– Det här är en fantastisk maskin, säger hon och berättar att hon åkt med den flera gånger, till exempel till Skönsberg, för att gå på bankomaten.
Den gången var det undersköterskan Leif Sjödin som körde.
– Jag tror inte jag ljuger om jag säger att det var tio pers som kom fram och tittade och frågade, säger han.
Så är det varje gång de är ute med cykeln. Han berättar att folk inte bara är nyfikna på cykeln utan också visar sin uppskattning över att han och hans kolleger gör sådant här med de boende.

Men hur hinner ni?

– Man får ta sig tid. Det här är mer värt än att damma i hörnen.
Det var förra våren som socialtjänsten, med stöd av socialnämnden, kunde köpa in cykeln, inspirerade av boenden i andra delar av Sverige. Anna Vinrot, enhetschef på Lindgården och hennes chefskolleger, nappade direkt när de fick frågan om boendet kunde tänka sig att testa den.
– Att cykla ger ju lite större frihetskänsla än att promenera, tänkte jag, bland annat för att man kan ta sig längre bort, säger Anna Vinrot.
I mitten av förra sommaren var cykeln på plats, och personalen började testa den, först med varandra, sedan med boende.
– Den är otroligt lätt att köra, så länge inte uppförsbackarna är för branta eller passagerarna väldigt tunga, säger Leif Sjödin, som berättar att de var ute med cykeln i stort sett varje dag förra sommaren.
– Den kommer säkert gå för högtryck i år också.
Bland annat planerar de utflykter till Norra berget.
Hittills har ungefär halva personalstyrkan testat cykeln och några av dem är frekventa användare, och samtliga boende utom en har provat att åka.

Plats för två

Med två platser finns det möjlighet att antingen ta med en rollator eller en reskompis.
– Det är ju egentligen roligast om man har nån att prata med under färden, säger Johanna Bryngelsson och berättar att hon vid ett par tillfällen låtit boende åka tillsammans med sin make/maka.
– Det kändes mysigt att de fick åka tillsammans, som par.
Efter att ha cyklat runt Lindgården är Johanna Bryngelsson inte ens andfådd, men skrattar åt Ulla-Britts kommentar: ”Nu orkar du inte med gubben din i kväll”.

Fotnot: Även Ögården på Alnö har en cykel, men av varianten ”Side-by-side”, där man sitter bredvid varandra och cyklar.

Text: Ingela Hofsten

Om Lindgårdens cykel:
Om två boende ska åka kan det behövas två personal. Därför finns det en vanlig elcykel på Lindgården också. De som inte själva kan komma upp i cykelsätet kan få hjälp med den golvlyft som finns i korridoren.

 

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se, 072-085 72 11
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.