Sundsvall firar 438 nya svenskar

Sundsvalls kommun uppmärksammar på Sveriges nationaldag de 438 Sundsvallsbor som blivit nya svenska medborgare det senaste året.

438 Sundsvallsbor har blivit svenska medborgare under perioden april 2018 till april 2019. De har bjudits in till en ceremoni i Stadshussalongen den 6 juni.

De nya svenskar som kommer till firandet har olika bakgrund. Många har kommit hit som flyktingar. Några är nordbor som bott här länge. Här finns också anknytningsinvandrare, ofta gifta med någon svensk, och adoptivbarn.

Sedan detta firande började år 1992 har antalet nya svenska medborgare årligen i Sundsvall varierat mellan omkring 130 och 591 personer. Variationerna beror på olika saker, exempelvis varierande nivåer på flyktingmottagande som i sin tur växlar med skilda konflikter i världen, men också på förändrad lagstiftning och rutiner kring sådant som anhöriginvandring och medborgarskap.

De vuxna nya svenska medborgarna har det gemensamt, att de tagit steget att söka svenskt medborgarskap. 290 personer har tackat ja till inbjudan, 170 vuxna och 120 barn. Många kommunpolitiker deltar också.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.