Mattias och Jenny fixar sommarjobb åt 450 personer

Känns sommaren avlägsen? För Mattias Berglund och Jessica Olsson, som fixar sommarjobb på kommunen, är det redan högsäsong.

– Ungdomarna som får sommarjobb på kommunen kan vara våra framtida kollegor, säger Jessica Olsson och Mattias Berglund. På varje arbetsplats som tar emot ungdomar ska det finnas en handledare. Under maj erbjuds dessa en arbetsmiljöutbildning hos Kommunhälsan.

– Ungdomarna som får sommarjobb på kommunen kan vara våra framtida kollegor, säger Jessica Olsson och Mattias Berglund. På varje arbetsplats som tar emot ungdomar ska det finnas en handledare. Under maj erbjuds dessa en arbetsmiljöutbildning hos Kommunhälsan. Foto: Therése Ny

Lata lovdagar i all ära, många ungdomar drömmer om att tjäna pengar på sommarlovet.
Sundsvalls kommun erbjuder sommarjobb till gymnasieelever* i tre treveckorsperioder inom en massa olika verksamheter.
– Det är jättekul att intresset på kommunen är så stort, säger Mattias Berglund, näringslivskoordinator på Favi.
Tillsammans med arbetsmarknadshandläggaren Jessica Olsson håller han i sommarjobbssatsningen. De flesta får arbete inom äldreomsorgen, på förskolor, med städning eller utemiljö. Andra får mer ovanliga jobb, exempelvis sommarvärd på Norra Berget eller gatuartist.
Gemensamt är att de inte är vikarier för ordinarie personal som har semester (sådana sommarvikariat hanterar arbetsplatserna själva).
Mattias eget första sommarjobb var att sätta plant i skogen. Jessicas första kontakt med arbetslivet var att rensa ogräs.
– Men inte på Sundsvalls kommun, jag sökte feriejobb men fick nej, säger hon.

Jobben lottas

För alla som söker får inte chansen, jobben fördelas genom lottning. I år blir det ungefär 450 platser, jämfört med 517 i fjol. Anledningen är att budgeten bantats från 10 till 7,5 miljoner kronor.
– Just nu är vi inne i en högkonjunktur. Det är, för många, enkelt att få sommarjobb och jobb. Samtidigt har vi förvaltningar i kommunen som går med underskott. Därför har vi från majoriteten valt att avsätta mindre medel till sommarjobb i år än tidigare år och att omfördela till annat, säger Christiane Rüdiger, V, ordförande för Favi.
Under februari och mars var Mattias och Jessica ute på gymnasieskolorna och särskolan och träffade ungdomar.
– Vi känner oss väldigt välkomna. Vi berättar om kommunens jobb men också om sommarjobb överhuvudtaget, säger Mattias.

Ungdomslön

Sista ansökningsdag för jobben var sista mars. Med hjälp av en databas kopplar Mattias och Jessica nu ihop de sökande med arbetsplatser utifrån önskemål om bransch, geografiskt läge och så vidare.
– Det är vi som avgör vem som ska jobba var, inte arbetsplatsen. Vi träffar alla ungdomar innan de börjar. De som inte haft sommarjobb förut har förtur. Vi jobbar också nära skolan och socialtjänsten under hela året, säger Mattias.
De som är över 18 år tjänar 105,40 i timmen. 16- och 17-åringarna får nöja sig med 89,40.
För de allra flesta flyter sommarjobbet på jättebra, enligt Jessica.
– De vill verkligen jobba!
Mattias och Jessica förmedlar också en del sommarjobb till privata företag.
– Vi kopplar ihop ungdomar med företagen, som själva anställer dem. I fjol förmedlade vi runt 80 sådana jobb, säger Mattias.

*Kommunen erbjuder även sommarjobb i två veckor till de som går i nian, men detta sköter Kultur & fritid (för ungdomar under 16 år är det andra regler
för arbetstider med mera).

Text: Olof Axelsson

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se, 072-085 72 11
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.