Så hanterar kommunen bluffakturor

Effektivt it-stöd och ökad intern kontroll en god hjälp mot bluffbolag och bluffakturor.

Kontroll av leverantörer

Från och med 2017 utökades internkontrollen genom att Servicecenter Ekonomi kontrollerar nya leverantörer mot Svensk Handels varningslista. Varningslistan finns inlagd i den programvara kommunen använder sig av. Den innehåller även leverantörer som saknar F-skattsedel samt larmar vid betalningar i de fall en upplagd leverantör hamnat på varningslistan. Systemet uppmärksammar också eventuella felaktiga betalningar som exempelvis dubbelbetalningar.

Kommunen övervakar bluffbolagen som ligger på Svensk Handels varningslista. Vid de tillfällen som systemet gett en varning har kommunen bestridit fakturor som kommit från leverantörer på varningslistan och fått fakturorna krediterade.

Medias granskning av bluffakturor

I media pågår för tillfället en granskning av bluffakturor som betalats av kommuner, landsting och myndigheter. Företaget Universal solutions som förekommer i artiklar har kommunen inte handlat något av under perioden 2012-2018.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.