BUFF filmfestival 17-19/11

Nationellt samarbete för att unga ska få se bra film

För andra året i rad arrangeras en filmfestival för barn och unga tillsammans med Barn och Ungdoms Film Festivalen, inom ramen för BUFF Sverige. Allt för att sprida bra barn- och ungdomsfilm i Sundsvall.

 – Skolbioverksamheten har en lång tradition i Sundsvalls kommun och det är en viktig och bra verksamhet. Barn och ungdomar ser mycket film och går oftare på bio än äldre. Tyvärr är barnfilmsutbudet på biograf och andra visningsfönster begränsat. Därför att det viktigt att BUFF finns och jätteroligt att BUFF Sundsvall återkommer i november, säger Åsa Ulander, ordförande i Kultur och fritidsnämnden.

BUFF har som mål att visa världens bästa barn- och ungdomsfilmer och har särskilda urvalskriterier kring vad som kan räknas som en BUFF-film. Filmerna ska ta sin publik på allvar och berättas ur barns eller ungdomars perspektiv. Projektet BUFF i Sverige arrangerades för första gången i april 2015.

– Vi vill få publiken att hitta till biografen och se filmer de annars kanske skulle missa. Förhoppningen är att människor ska se andra filmer än de allra mest kommersiella berättar Julia Jarl, Buff, festival director.

– I år blir det ett utökat utbud av filmer och andra upplevelser kring festivalen, det blir både skolvisningar och offentliga visningar av filmerna, berättar Håkan Nordman, kultursekreterare. På fredag 17 november visas ett kortfilmsprogram för målgruppen 3-5 åringar i samband med att vi startar filmfestivalen. Två kortfilmsprogram och fyra spelfilmer kommer sedan att visas under helgen 17-19 november. Filmerna kommer också att visas som skolbio på Filmstaden 21-24 november.

– Barn och unga är stora konsumenter av rörlig bild, därför är det viktigt att skolan tar upp film i undervisningen. BUFF Sundsvall ger en fantastisk möjlighet att sätta extra fokus på ”film i skolan”. Med tanke på att rörlig bild, film och media tydligt lyfts fram i läroplanen är det viktigt att ge kunskap och inspirera pedagoger hur man kan arbeta fördjupat med film i klassrummet, säger Marie Nilsson, Filmchef, Film Västernorrland.

Kontakt: Håkan Nordman, kultursekreterare, Sundsvallsmuseum Telefon: 060-19 21 06 E-post: hakan. nordman@sundsvall.se.

banner för filmfestival

Foto: BUFF

SUNDSVALL_FILMFEST_BUFF_2017_program läs om filmerna som visas i denna PDF.

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.