”Vi gör det för barnen” , ny bok om flyktingarnas situation vid evakueringsplatserna

Hösten 2015 tvingade krig och förföljelse fler människor än någonsin att söka asyl i Sverige.

Vi gör det för barnen, en ny bok som ges ut av Sundsvalls kommun

Foto: Svanthe Harström

När året var slut hade ca 163 000 människor anlänt. Tidigt under hösten 2015 stod det klart att det inte fanns husrum till alla genom Migrationsverket. Den period som flyktingarna tillfälligt bodde vid evakueringsplatser i Sundsvall har nu blivit en bok med titeln ”Vi gör det för barnen”.

Sundsvalls kommun var en av organisationerna som svarade direkt på Migrationsverkets nödrop. Rätt snart fanns 100 evakueringsplatser iordningställda för flyktingarna i tre av kommunens idrottshallar.

– Det var till en början en osannolik situation, att vi skulle ta emot människor på flykt som nu skulle bo i våra idrottshallar, säger Ulla Näsman som var Sundsvalls kommuns samordnare under perioden. Människor som vi hittills bara mött via medias bilder från livsfarliga färder över Medelhavet i överfyllda gummibåtar. Nu skulle vi möta dem här hemma hos oss – med respekt och värdighet och utifrån så goda praktiska förhållanden som möjligt.

Det som var tänkt att bli ett tillfälligt boende i några dagar visade sig bli veckor och för många barnfamiljer även månader. Flyktingarnas upplevelser och deras situation i finns nu dokumenterad i en ny bok som Sundsvalls kommun lanserar under Mångfaldsdagen den 2 november 2017. Boken innehåller bland annat ett stort antal bilder från evakueringsplatserna och intervjuer med flyktingarna och människor som jobbade vid evakueringsplatserna.

– Boken blir ett sätt att dokumentera nutiden, som också blir vår historia i framtiden, fortsätter Ulla Näsman. Utan tvekan är det här ett historiskt skeende både för oss här i Sundsvall och för Sverige som helhet. Boken blir ett sätt att minnas.

Från slutet av oktober 2015 till mars 2016 upprätthöll Sundsvall evakueringsplatser i tre idrottshallar och efterhand även i en nedlagd förskola. Totalt bodde ca 320 flyktingar vid evakueringsplatserna. En del av materialet har tidigare visats på utställningen ”Vi gör det för barnen” i Kulturmagasinet vintern 2016-2017. Bokens titel syftar på det återkommande skälet till flykten: Vi gör det för barnen.

Boken  kan köpas i Kulturmagasinets reception för 100 kronor. Biblioteken i Sundsvall har även fått ett antal för utlåning.

Kontakt för mer information om boken:
Ulla Näsman, Sundsvalls kommun, tfn: 070-632 25 83, e-post: ulla.nasman@sundsvall.se

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.