Mat i förskolan

Våra förskolor har bra mat. Matsedeln är framtagen i samarbete med förskolornas utbildade kockar och kokerskor.

Egna tillagningskök

De allra flesta av kommunens förskolor har egna tillagningskök. Att laga mat på plats gör att maten inte behöver varmhållas. Smak, konsistens och viktiga näringsämnen bibehålls. Dessutom blir det mindre svinn, lagom mängd lagas och serveras direkt.

Vegetarisk kost

Alla barn har rätt till vegetarisk kost. Tala först med förskolans legitimerade dietist/kostkonsulent för att säkra att näringsintaget blir riktigt.

Alla kommunala förskolor har samma matsedel i grunden.

Matsedeln går efter ett 10-veckors rullande schema. Till maten serveras ekologisk lättmjölk, bröd, bordsmargarin och grönsaker.

Varje förskola bestämmer vilken vecka som de utgår ifrån.

Vecka 1
Måndag Laxfärsbiffar m gräddfilssås och kokt potatis
Tisdag Potatislåda med nötskav
Onsdag Köttfärsås och spagetti
Torsdag Kasslergratäng med kokt potatis
Fredag Vegetarisk lasagne

Vecka 2
Måndag Blodpudding med strimlad skinka
Tisdag Stekt fisk,stuvad spenat och kokt potatis
Onsdag Morotssoppa med bröd
Torsdag Korvgryta m rotsaker och ris
Fredag Köttfärslimpa gräddsås och kokt potatis

Vecka 3
Måndag Kyckling wok
Tisdag Kalops och kokt potatis
Onsdag Köttfärslåda och kokt potatis
Torsdag Vegetarisk jambalaya
Fredag Ugnsstekt lax med örtsås och kokt potatis
 
Vecka 4 
Måndag Pepparrotkött med kokt potatis
Tisdag Morotslasagne
Onsdag Örtmarinerad lax med kall sås och kokt potatis
Torsdag Pölsa och potatis
Fredag Kycklinggratäng, ris

Vecka 5
Måndag Fisksoppa, med bröd
Tisdag Broccolisås och pasta
Onsdag Blodpudding med skinka
Torsdag Chili con carne, ris
Fredag Fläskkarrè med rotsaksgratäng/mos

Vecka 6 
Måndag Fläskkorv/köttkorv, rotmos, senap
Tisdag Kycklingryta och ris
Onsdag Laxpudding skirat smör, potatis
Torsdag Vackra grytan med pasta
Fredag Potatis och köttfärsgratäng

Vecka 7 
Måndag Risotto med bröd och sås
Tisdag Spagetti och köttfärsås
Onsdag Leverbiff med sås och kokt potatis
Torsdag Grönsakssoppa, med bröd
Fredag Lax eller annan fet fisk och potatismos

Vecka 8
Måndag Pastasås med rotfrukter
Tisdag Dillkött och kokt potatis
Onsdag Isterband, stuvad potatis (rödbetor)
Torsdag Fiskgryta och ris
Fredag Kålpudding, sås, potatis

Vecka 9 
Måndag Fiskgratäng, potatis
Tisdag Stekt fläsk, löksås
Onsdag Kycklinglevergryta med champinjoner och ris
Torsdag Linssoppa med bröd
Fredag Broccoligratäng med skinka och kokt potatis

Vecka 10 
Måndag Leverbiff brunsås och kokt potatis
Tisdag Kycklingsoppa med bröd
Onsdag Kinesisk köttgryta med ris
Torsdag Kokt fisk med sås och potatis
Fredag Krämig tomatsås med pasta

Om ditt barn har någon form av överkänslighet eller allergi mot någon mat hittar du blanketter nedan. Fyll i och lämna in till förskolechefen.

Matlista vid födoämneskänslighet, matallergi  – blankett

Frågeformulär vid astma eller allergi  – blankett

Handlingsplan i förskolan för barn med astma eller allergi

Alla typer av nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön är förbjudna i vår mat. Det gäller även personalens kaffebröd, kaffebröd vid föräldramöten och klassfester.

Nötförbud – pdf

Fördjupning

I skollagen står det att näringsvärdet i måltiderna sak beräknas så att de följer Svenska Näringsrekommendationer (SNR), enligt Livsmedelsverkets riktlinjer och råd för förskolans måltider.

Övergripande måltidspolicy för Sundsvalls kommun – PDF-dokument

Bra mat i förskolan – länk till PDF-fil på Livsmedelsverkets sida.

Sammanfattning, Bra mat i förskolan – länk till PDF-fil på Livsmedelsverkets sida.

Andra webbplatser

 

Kontakt

Irene Sigfridsson Leg.dietist och kostkonsulent

060-19 13 29

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.