100% kamp – Sveriges historia

Omslag/Bildkollage Rättighetskamper i Sverige

Mänskliga rättighetskamper i Sverige nu och då.

Rättighetskampernas Sverige

Rättighetskamperna har varit och är många i den svenska historien och samtiden. 100 % kamp – Sveriges historia berättar om de många rättighetskampernas Sverige. Om människor som har kämpat och de som fortfarande kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige. Genom olika teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden; kampen för att få leva, bo, arbeta, älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön eller ursprung.

Rättigheter

100 % kamp – Sveriges historia skildrar rättigheternas grundläggande betydelse för ett demokratiskt samhälle, undersöker vad som händer när rättigheter tas för givna och berättar om vad avsaknaden av rättigheter kan innebära för människors liv. Här ges plats till dem som arbetar för allas rösträtt, för rätten att kunna bo hemma, för rätten att få bestämma över sin kropp. Rättighetskämpar presenteras. Kan det vara just vem som helst? Du och jag? Utställningen berättar bland annat om Sidsjöns sjukhus, ett mentalsjukhus i Sundsvall med verksamhet mellan åren 1943-1993.

Vy över Sidsjö sjukhus.

Sidsjö sjukhus.[ Foto: Sundsvalls museum Fotoarkivet

Kamper

Det är viktigt att veta att rättigheter inte kommer av sig själv, utan är resultat av människors kamp. Att rättigheter inte kan tas för givna. Att rättigheter kan hotas och begränsas. Och om vad alternativet till allas lika rätt kan innebära. Kamper för rättigheter är en del av historien. Men de är inte över. Kamper är en del av vår samtid. De pågår runt omkring oss. Varje dag.

Utställningsproduktion

Utställningen är producerad av projektet Heterogena kulturarv med tillägg från Västmanlands läns museum och Sundsvalls museum. 100 % kamp – Sveriges historia är ett samarbete mellan Västmanlands läns museum, Regionmuseet Kristianstad, Historiska museet och Sundsvalls museum. Arbetet stöds och finansieras av Statens Kulturråd, Riksantikvarieämbetet, Region Skåne och Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

14 oktober – 14 januari

Sundsvalls museum

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16

Anna Molin Kultursekreterare

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

• Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.