Spår och leder

Till häst, till fots om sommaren eller kanske på skotern om vintern. Här kan du läsa om olika leder och stigar i Sundsvall.

Sankt Olavsleden – mellan Bottenhavet och Atlanten

Sankt Olavsleden är en pilgrimsled mellan Selånger och Trondheim. Sträckan är 580 kilometer lång.

Mittnordenleden

Mittnordenleden sträcker sig från Friluftscentrum på Södra Berget till Viskan. Leden är cirka 50 kilometer lång.

Björnstigen är avstängd tills vidare

Efter besiktning längs Björnstigen som gjorts under våren har vi gjort bedömningen att stigen kan vara farlig att besöka för våra äventyrare. Vi hänvisar under tiden till Tarzanstigen, starten av denna äventyrsstig finns bakom hotellet på Södra Berget.

Björnstigen är en äventyrsstig som startar vid norra delen av Ängen. Stigen är cirka 1 km lång och går lite upp och ner i klippig terräng.

Längs stigen har vi byggt en del äventyr, exempelvis bergväggen, wirebron, lianen, hängbron och balansbommen. Alla äventyren är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är på egen risk som du går stigen.

Gymnastikskor eller liknande är bra att ha, och är du 11 år eller yngre rekommenderar vi dig att ta någon vuxen med dig. Stigen tar cirka en och en halv timme att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är.

I slutet på stigen finns utsiktsplats med grillmöjligheter. Stigen är märkt med vita markeringar och WC och handikapptoalett finns vid Raststugan.

Naturstigen är en 1,8 km lång naturstig. Den startar strax bortom parkeringen till Friluftscentrum. Naturstigen är inte upptrampad, så följ markeringarna noga.

Grova skor eller stövlar rekommenderas. Längs stigen finns åtta informationsstationer där vi berättar om träd, växter och djur, skogsbruk och naturvård, du lär dig naturligt. Räkna med att det tar cirka 1 timme.

Efter Naturstigen vid Friluftscentrum på Södra Berget lär man sig mycket om naturen.

Naturstigen vid Friluftscentrum Södra Berget

Den ligger strax intill Jättekåtan, här finns balansbom, klätterträd, gungor, koja och sandlåda. Här finns också en linbana.

Prova de äventyr du själv vill längs stigen! Tarzanstigen är en äventyrsstig som startar strax bakom hotellet på Södra berget. Stigen är en kilometer lång, märkt med vita markeringar och går i blandad skogsterräng.

Längs stigen har vi byggt en del äventyr som olika balans- och klätteraktiviteter med anknytning till Sundsvalls historia. Här kan du stifta bekantskap med Vårdkasen, Flottarrännan och Kolarkojan. Här finns också hällristningar och runstenar och du kan prova balansstänger och tarzangungan, samt kolla vad klockan är vid det nya soluret. Alla äventyr är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är också på egen risk som du går stigen.

Gympaskor eller liknande är bra att ha och är du 8-9 år eller yngre rekommenderar vi att du tar en vuxen med dig. Stigen tar 45-60 minuter att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är. Utefter Tarzanstigen finns även ett vindskydd med grillplats och utedass, närmaste stig är från Flottarrännan.

Gusturleden är en rid- och vandringsled på ca 4 mil i Selånger strax väster om Sundsvall. Det finns flera rastplatser runt leden och du kan övernatta både med och utan häst.

Skoterklubbarna i Sundsvall och Timrå har tillsammans tagit fram en skoterledskarta. Du kan köpa kartan hos skoterklubbarna eller på Turistbyrån på Stora Torget eller kommunens Fritidsinformation i Kulturmagasinet på Packhusgatan 4.

Förbudsområden

Det finns vissa områden där snöskoter inte får framföras, där har särskilda skoterleder dragits för att kunna passera dessa områden.

Karta med förbudsområden i kommunen

Samma spår, skidspår vintertid när det finns snö och sommartid som fina motionspår.

Skidspår i kommunen

Kontakt

Fritidsinformation Information om din fritid

060-19 20 10

Kulturmagasinets reception

Öppettider

Måndag-fredag 08.00-18.00
Lördag-söndag 11.00-16.00

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.