Fridlysta arter, djur och växter

Det finns många fridlysta växt- och djurarter, vilket innebär att du inte får plocka, samla in, fånga, döda eller på annat sätt skada dem.

I många fall får du inte heller ta bort eller skada artens frön, ägg, rom eller bon. Det är Naturvårdsverket som beslutar om vilka arter som är fridlysta i hela landet. Länsstyrelserna bestämmer vilka arter som ska fridlysas regionalt i länet.

I Västernorrlands län förekommer cirka 58 växtarter och 13 djurarter som är nationellt fridlysta. Dessutom är ytterligare fyra växtarter sedan tidigare fridlysta i länet.

Mer information:

• Blåsippa, gullviva och lummerarter får du plocka lite av till dig själv men det är förbjudet att ta dem med rötter eller att plocka för försäljning.
  • Huggormar på tomtmark får du fånga in och flytta och i en nödsituation får du döda huggormen.
  • Ödlor, grodor, paddor och mindre vattensalamander får du ta in rom för kläckning i studiesyfte, förutsatt att djuren släpps ut igen på samma plats.

Miljökontoret

Sundsvalls kommun
851 85 Sundsvall

16/9 - 14/5, 08.00 - 11.30, 13.00 - 15.30
15/5 - 15/9, 08.00 - 11:30, 13.00 - 15.00

• Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.