Föräldrastöd

Läs mer och ta del av det föräldrastöd Sundsvalls kommun erbjuder.

Föräldrastöd

Foto: Sundsvalls kommun

Det är inte alltid lätt att vara förälder idag. Vill du växa och utvecklas i din roll som förälder? Då är våra kostnadsfria föräldraträffar till för dig. Metoderna vi erbjuder är beprövade och fungerar. Vi kan inte lova att du inte hamnar i konflikter. Men du kan få verktygen av oss som gör dem lättare att hantera. På våra träffar finns inga pekpinnar. Istället ger vi dig redskapen som krävs för att du ska bli ännu tryggare i din roll som förälder.
Våra kostnadsfria gruppträffar sträcker sig från småbarnsföräldrar till tonårsföräldrar och leds av våra utbildade gruppledare. Träffarna för er som har barn mellan 3 och 12 år heter ABC, Alla Barn i Centrum. Träffarna för er som tonårsföräldrar heter Älskade förbannade tonåring. På denna sida ger vi även tips på aktuella föreläsningar och andra föräldrastärkande nätverk som finns i regionen.

Aktuellt i kalendern

Vårens föräldraträffar för er med barn mellan 3-12 år

Vårens föräldraträffar pågår och är nu fullbokade. Vi hälsar er välkommen till höstens träffar. Mer info om höstens träffar kommer att finnas på webbsidan, skolan på webben och föräldramötet i augusti.

Vårens föräldraträffar för tonårsföräldrar

Är du på väg att bli eller är redan tonårsförälder? Föräldramottagningen i Sundsvall anordnar nu en gratis kurs med fem träffar. Där utgår man från den danska familjeterapeuten Jesper Juuls tankar om föräldraskap som vilar på närvaro, respekt och gränser i föräldraskapet. Vi träffas på Föräldramottagningen kl.17.30 på Fredsgatan 8 med start den 15 mars. De övriga datumen bestämmer vi när kursen startat. Anmäl dig till: foraldramottagningen@sundsvall.se Först till kvarn!
Kurserna i ”Älskade förbannade tonåring” (se nedan) är full. Ny  kurs startar i höst igen..

ABC står för Alla Barn i Centrum och är kostnadsfria föräldraträffar för dig som har barn som är 3 till 12 år. ABC består av fyra gruppträffar kring varsitt tema.

Gruppträffarna leds av våra utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare.
På träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning kring ämnet. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och praktiserar hemma, mellan träffarna.

Under träffarna ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur föräldrar kan främja sitt barns självkänsla, hur man kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas.

Se filmen om ABC-träffar (till Youtube, öppnas i nytt fönster)

Träff 1 VISA KÄRLEK

Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 VARA MED

Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 VISA VÄGEN

Hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan ilska hanteras? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 VÄLJA STRIDER

Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Planering framåt med fokus på hur ABC kan användas i vardagen.

Tonårstiden är en omtumlande period men också en tid då relationen kan fördjupas. Föräldraträffarna utgår från boken av Birgitta Kimber med samma namn och syftar till att stärka relationen mellan tonåringen och föräldrar. Innehållet utgår från forskning om tonåringens utveckling samt FN:s barnkonvention.

Älskade förbannade tonåring innebär att man som förälder träffas fyra gånger à 2,5 timmar inklusive fika tillsammans med våra utbildade gruppledare. Vid varje tillfälle tas olika teman upp, till exempel tonårstid, risk- och skyddsfaktorer, grupptryck, svåra samtalsämnen, att vara uppmärksam på sig själv.

Föräldramottagningen

Föräldramottagningen är en öppen mottagning för dig som förälder som vill prata om ditt föräldraskap och ditt barn.
Föräldramottagningens hemsida
Föräldramottagningens Facebooksida

Familjecentret Kraftkällan

Familjecentret kraftkällan är en ideell förening som vill vara en källa till ny kraft, nytt hopp och ny glädje för familjer.
Familjecentret Kraftkällans hemsida

Surfa Lugnt

Surfa Lugnt driver ett nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet.
Surfa Lugnts hemsida

Andra länkar

Barnkonventionen
Bris
Länsstyrelsens föräldrastöd
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
Rädda Barnen
Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd (Regeringskansliet)
Louise Hallins hemsida
Martin Forster hemsida

 

Kontakt

Helena Ringström Samordnare föräldrastöd

073-280 26 55

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.