Högtryck i sommarskolan med nära 500 elever

Nu har sommarlovet börjat för Sundsvalls elever. Trots att den riktiga sommarvärmen inte har kommit är det högtryck i sommarskolan.

Sommarskola 2017

Foto: Sundsvalls kommun

Mellan den 19 juni till och med den 10 augusti kommer 24 pedagoger och 40 gymnasieungdomar att möta 500 elever mellan 13-19 år.
– I år gör Sundsvalls kommun en rejäl satsning. Vi erbjuder hela fem sommarskolor med olika inriktning. Ungdomar i kommunen kan satsa på att söka bli behöriga till gymnasiet, att träna på det svenska språket eller att få ökad motivation inför höstterminen, säger Göran Wallin, samordnare sommarskolan och som har roddat allt från planering till igångsättning.

Sommarskolan är en del av satsningen sommarlovspaketet där flera förvaltningar samarbetar för att ge ungdomarna i kommunen ett meningsfullt lov. Pengarna till sommarskolan kommer från sökta statsbidrag från Skolverket.

Fem sommarskolor för 500 ungdomar

Sommarskolan har vuxit ordentligt på ett år. Förra året deltog 60 ungdomar som hade slutat årskurs 9. I år erbjuds fem skolor varav tre startade första veckan på sommarlovet: för elever i årskurs 9 och introduktionsklass, för elever i gymnasiet samt för elever med kort tid i Sverige.
Eleverna i årskurs 9 och i introduktionsklass undervisas i kärnämnena i svenska, svenska som
andraspråk, engelska och matematik. För gymnasiet är det matematikkurser i olika gymnasieprogram för årskurs 1 och 2 som gäller. För ungdomar med kort tid i Sverige är det framförallt språkträning på lektionerna

– Sommarskolans syfte är inte enbart att hjälpa eleverna i årskurs 9 till ett godkänt betyg, de ska även få goda kunskaper så de kan klara av studierna på ett nationellt gymnasieprogram. Det delas inte ut några snällbetyg utan de som deltar i sommarskolan måste vara nära att nå målen om de ska klara det på tre veckor. Kraven är samma som i skolan i övrigt och för att nå till betyg måste man kunna visa upp de kunskaper och färdigheter som krävs enligt läroplanen, berättar Göran Wallin.

Senare i sommar startar sommarskolan för ungdomar med kort tid i Sverige samt för ungdomar mellan 13-15 år. Båda dessa skolor kommer att varvas med roliga aktiviteter. Under eftermiddagarna stöttar nämligen Sundsvalls föreningsliv upp med fokus på inkludering och få deltagarna att hitta nya intressen.
– Det är inte optimalt att ha sommarskolan för skilda aktiviteter mitt i sommaren då alla vill ha semester men vi har lyckats fåt till det i alla fall.  Skolan är speciellt viktig för ungdomarna som inte varit i Sverige så länge och som precis börjat lära sig språket. De tappar lätt sin kunskap under sommaren då de inte rör sig i svensktalande sammanhang. På skolan ska de få träna och prata så att de behåller och utvecklar sitt nya språk, beskriver Göran.

Gymnasieelever som assistenter

Skolorna hålls på Hagaskolan, Sundsvalls gymnasium, Västermalm, Opalen i Njurunda, Nacksta fritidsgård och Centrumvillan i Granloholm. Genom att samla alla elever till fem platser istället för att ha sommarskolor på alla olika enheter har man förbättrat samordningen. Framförallt när det gäller pedagoger och personal i skolrestaurang då lunch och mellanmål ingår under skoldagen.

Undervisningen håller en hög kvalitet och lärarna som jobbar är skickliga pedagoger. Totalt kommer 24 lärare att jobba i sommar. Till sin hjälp har de totalt 40 assistenter som kommer att hjälpa till i klasserna och med fritidsaktiviteter.
– Vi hade över 200 ansökningar till sommarjobbet som assisten så det var verkligen populärt. Ungdomarna är duktiga och engagerade och de är även med och planerar undervisningen, förklarar Göran Wallin.

I höst ska satsningen på sommarskolan utvärderas inför nästa år. Blir resultatet lyckat och man får upp elevernas studieintresse i tidiga år, kommer man i framtiden inte att behöva sommarskolan i dess nuvarande form.

Om sommarpaketet

Sundsvalls kommun har en ny satsning i år som går under namnet Sommarlovspaketet. Det är ett samarbete mellan förvaltningarna Barn och utbildning, FAVI (Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration), Kultur och fritid samt Socialtjänsten.

Syftet är att ge er ungdomar i vår kommun ett aktivt och meningsfullt lov. Det sker bland annat genom ett stort utbud av fritidsaktiviteter, mängder med sommararbete för både gymnasieungdomar och ungdomar som slutat årskurs nio. Men i paketet ingår även ett flertal olika sommarskolor utifrån ungdomars behov. Genom att samarbeta mellan kommunens olika förvaltningar kan vi skapa lärande kombinerat med roliga fritidsaktiviteter och skapa intresse för framtida engagemang. Genom sommarskolorna får ett stort antal gymnasieungdomar i Sundsvall möjlighet att få stimulerande, utvecklande arbeten som kanske väcker intresse till vidare studier.

 

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.